Sydänterveyteen liittyy vaarallista tietämättömyyttä – "Joskus jo ensimmäinen sydäninfarkti onkin sydänäkkikuolema"

Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 20 000 sydäninfarktia, mikä tarkoittaa, että päivittäin useat suomalaiset saavat sydänkohtauksen. Vaikka kyseessä on kansantauti, liittyy siihen edelleen jopa hengen vaarantavia harhaluuloja ja tietämättömyyttä.

Sydäninfarkti on yleisin tapa todeta sepelvaltimotauti.

– Siinä vaiheessa, kun sepelvaltimotauti alkaa aiheuttamaan oireita, ollaan jo vähän myöhässä, sillä tauti on jo edennyt niin pitkälle, että valtimoissa on merkittäviä kaventumia ja ahtaumia, huomauttaa kardiologi ja ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Suomen Sydänliitto ry:stä.

– Joskus jo ensimmäinen sydäninfarkti onkin sydänäkkikuolema.

Tämä sepelvaltimotautiin sairastuneen pitää ymmärtää

Kun sepelvaltimotauti on diagnosoitu, on ihmisen sitouduttava lääkehoitoon ja terveellisiin elämäntapoihin loppuelämänsä ajaksi.

Tämä johtuu siitä, että sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, jota sydäninfarktin hoito ei paranna.

– Pallolaajennus kadottaa oireet, mutta ei sairautta, Hekkala muistuttaa.

Siinä missä sydänsairauksien ehkäisyn keinot ovat monille tuttuja, tulee harva ajatelleeksi, että sepelvaltimotautiin sairastuneelle kyseisten elintapaohjeiden noudattaminen on terveeseen ihmiseen verrattuna vieläkin tärkeämpää.

Kun esimerkiksi terveellä ihmisellä LDL-kolesterolin tavoitearvo on alle 3 mmol/litra, on sepelvaltimotautia sairastavan LDL-kolesterolin tavoitearvo on alle 1,4 mmol/litra, eikä kyseiseen lukemaan voi päästä ilman lääkitystä.

Kuitenkin esimerkiksi Pohjois-Karjalan alueella sepelvaltimotautiin sairastuneista vain alle 25 prosenttia on hoitotavoitteessaan. 

Toisin sanoen vain murto-osalla sairastuneista on esimerkiksi kolesteroli- tai verenpainearvot kohdillaan.

Tämä vähemmän tunnettu vaara sydäninfarktin saaneen pitää tietää

Harva myöskään tietää, että jokainen sydäninfarkti nostaa riskiä uuteen sydäninfarktiin.

– Mitä useampi tapaus on taustalla, sitä nopeammin tulee seuraavakin eli niin sanotusti aika puolittuu edellisestä sydäntapahtumasta seuraavaan, kertoo lääketaloustieteen professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Sydäninfarktin saaneista noin puolet saa sydäninfarktin toisen tai kolmannen kerran.

Katso yllä olevalta videolta koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat