Ylenpalttinen proteiinin tankkaaminen saattaakin olla riski verisuonille.
Varsinkin moni treenaaja haalii lautaselleen proteiinia. Vanukkaiden ja patukoiden ainesosanakin tutuksi tullut proteiini mielletään nälän loitolla pitäväksi terveyspommiksi, mitä se toki onkin – kohtuullisesti nautittuna. Proteiini voi kuitenkin tuottaa liiallisissa määrin nautittuna ikäviä seurauksia, paljastaa Nature Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus.
– Saatat aiheuttaa todellisia vaurioita valtimoihisi, muotoilee tutkimusta tehnyt Babak Razani tiedotteessa.
Lue myös: Peukalotesti saattaa paljastaa hiljaisen tappajan – taipuuko sormesi näin?
Ylenpalttinen proteiinien nauttiminen edistää suonten tukkeutumista
Pittsburghin yliopiston lääketieteellisessä tehty selvitys paljasti, että ylenpalttinen proteiinien nauttiminen voi kerryttää rasvoja, kolesterolia ja muita aineksia valtimoiden seiniin. Plakiksi kutsuttu kertymä kaventaa verisuonia, hankaloittaa verenkiertoa ja voi myös revetä. Tietoa kerättiin analysoimalla ihmis- ja hiirikokeita sekä soluja petrimaljassa.
Mikäli ruokavalion kaloreista yli 22 prosenttia tuli proteiinista, immuunisolut saattoivat aktivoitua tavalla, joka näyttelee roolia plakinmuodostuksessa, kuvaa New York Post. Kehon syöjäsolut, makrofagit, sulkevat sisäänsä ja tuhoavat esimerkiksi solujen tuhoutuvia osia ja bakteereita. Jos päivän kaloreista yli 22 prosenttia tuli proteiineista, se vaikutti makrofagien toimintaan negatiivisesti.
Lue myös: Naisilla sepelvaltimotauti voi oireilla salakavalammin kuin miehillä – "Voi olla merkki hakeutua lääkärin puheille"
Razanin mukaan moni syö proteiinia paljon luultavasti siitä syystä, että proteiinin uskotaan olevan terveellisen elämän peruspilari. Liika voi kuitenkin olla liikaa.
– Toiveenamme on, että tutkimus avaa keskustelun tavoista, joilla ruokavalioita voisi muokata tavoilla, jotka vaikuttavat kehon toimintoihin molekyylitasolla ja laskevat sairastumisriskejä, Razani kuvasi.
Tutkijat myös havaitsivat, että aminohappo leusiinilla näytti olevan "suhteeton rooli" valtimotaudin syntyyn vaikuttavissa tekijöissä. Leusiinia esiintyy esimerkiksi naudanlihassa ja kananmunassa. Leusiini vaikutti analyysin perusteella olevan pääasiallisesti vastuussa sekä makrofagien epänormaalista toiminnasta että valtimotautiriskistä.
Lue myös: Ylivoimaisia terveyshyötyjä ylistetään jälleen: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä
"Kenties proteiinimäärän lisääminen sokkona on väärä tapa"
Razanin mukaan monia kysymyksiä jäi vielä auki. Yksi on se, millainen määrä proteiinia ravinnosta olisi terveydelle edullisin vaihtoehto. Razani pitääkin jatkotutkimusmahdollisuuksia jännittävinä. Tutkimuksen tuloksista voisi olla etua esimerkiksi tilanteessa, jossa sairastuneelle ihmiselle suositellaan proteiinirikasta ruokavaliota lihasmassan ja voimien säilyttämiseksi.
– Kenties proteiinimäärän lisääminen sokkona on väärä tapa. Sen sijaan pitäisi katsoa ruokavaliota kokonaisuutena ja ehdottaa tasapainoisia aterioita, jotka eivät epähuomiossa hankaloita sydän- ja verisuonitiloja, varsinkaan ihmisissä, joilla on riski sydänsairauksiin ja verisuoniongelmiin, Razani pohtii.
Lue myös: Tutkijat havaitsivat tietyn ruokavalion liittyvän pienempään riskiin sairastua Alzheimerin tautiin – syötkö jo näin?
Lue myös: Kardiologi nimeää yhden roskaruoan, jota ei suostu syömään
Katso myös: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?
7:57
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Nature Metabolism, University of Pittsburgh School of Medicine