Tuntuuko itsestä huolehtiminen tällä hetkellä raskaalta? Terapeutti kertoo, mitä oman hyvinvoinnin eteen kannattaa tehdä vaikeina aikoina

7:36img
Miten mieli kestää taloudellisen epävarmuuden ja lisääntyvät rajoitukset? Uutisaamun vieraana Suomen mielenterveys ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara.
Julkaistu 21.05.2020 20:59

Jenna Lakka

jenna.lakka@mtv.fi

Terapeutti Gina Della Penna kertoi Popsugarille, miksi et välttämättä jaksa huolehtia itsestäsi stressaavina aikoina ja mitä voit tehdä asialle.

Kun elämässä on paljon stressitekijöitä, itselleen voi olla vaikea ottaa aikaa. Itsestään huolehtiminen voi tuntua hankalalta, oli kyse sitten perusasioista, kuten lounaan tekemisestä tai virkistävistä aktiviteeteista, kuten liikunnasta.

Nämä seikat vaikuttavat kykyihisi pitää itsestäsi huolta

Terapeutti Gina Della Pennan mukaan ilmiötä selittää muutama eri tekijä. Yksi selityksistä on aivojen taipumus reagoida herkemmin negatiivisiin kuin positiivisiin tapahtumiin.

– Ihmisillä on taipumus keskittyä asioihin, jotka mahdollisesti uhkaavat meitä. Ihmisen historian aikana se on auttanut meitä selviytymään ja huomioimaan asiat, jotka mahdollisesti satuttavat meitä, Della Penna selittää.

– Joskus tämä voi kuitenkin tulla tiellemme, kun keskitymme negatiivisiin asioihin enemmän kuin on tarpeellista, hän jatkaa.

Myös sosiaalinen paine vaikuttaa käytökseemme. Nyky-yhteiskunnassa arvostetaan saavutuksia, itseluottamusta ja tuotteliaisuutta.

– Sosiaalinen paine voi saada sisäisen äänemme kertomaan meille, että meidän pitää vain selviytyä stressistä ja että itsestään huolehtiminen olisi omahyväistä, Della Penna sanoo.

sosiaaliset paineet

Yhteiskunnan asettamat paineet voivat vaikuttaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Joskus kyse voi olla myös siitä, ettei energiaa yksinkertaisesti riitä itsestään huolehtimiseen. Stressi verottaa voimiamme niin henkisesti kuin fyysisestikin.

– Ironista kyllä, itsestään huolehtiminen on juuri se asia, jonka avulla saisimme akut ladattua, Della Penna toteaa.

Itsestään huolehtimisesta ei kannata ottaa paineita, sillä se vain pahentaa tilannetta. Jos kuitenkin tunnet, että haluaisit priorisoida oman hyvinvointisi, näillä vinkeillä se voi onnistua.

Opettele kohtelemaan itseäsi myötätuntoisesti

Ihmiset usein osoittavat muita kohtaan enemmän myötätuntoa kuin itselleen. Della Pennan mukaan stressaavissa tilanteissa myötätuntoisesta asenteesta voi kuitenkin olla apua.

Suhtautumista itseään kohtaan voi olla hankala muuttaa. Se harvoin onnistuu yhdellä kerralla, vaan vaatii kärsivällistä harjoittelua.

– Yritä lähestyä itseäsi ja tilannettasi empatian kautta. Tiedosta, kuinka vaikeita asiat tällä hetkellä ovat ja että teet tilanteessa parhaasi, Della Penna neuvoo.

self care

Opettele olemaan itseäsi kohtaan armollinen.

Tutkiskele tarpeitasi

Stressin ja ahdistuksen keskellä voi olla vaikeaa kuunnella ja tunnistaa omia tarpeitaan. Della Penna suosittelee, että opettelet tunnistamaan vuorokaudenajan, jolloin pystyt parhaiten kuuntelemaan itseäsi.

– Ehkä se on juuri heräämisen jälkeen, silloin kun harjaat hampaitasi tai kun odotat kahvikuppisi valmistumista, Della Penna sanoo.

– Vedä silloin syvään henkeä ja kuulostele kehosi tuntemuksia. Oletko jännittynyt? Kurniiko vatsasi? Tunnetko olosi yksinäiseksi? Loppuunpalaneeksi? Pelokkaaksi? hän neuvoo.

Kokeile tehdä pieniä muutoksia

Jos yrität tehdä kertarysäyksellä suuria muutoksia, et todennäköisesti pysty ylläpitämään niitä ja tavoitteesi alkavat tuntua saavuttamattomilta. Näin ollen tavoitteisiin kannattaakin pyrkiä pieni askel kerrallaan.

– Ehkä hankit saippuaa lempituoksussasi, menet nukkumaan puoli tuntia aiemmin tai avaat ikkunan saadaksesi raikasta ilmaa ja kuunnellaksesi luonnon ääniä, Della Penna ehdottaa.

Muista myös, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei aina tarkoita sitä, että erityisesti tekisit sen eteen jotain. Joskus itsestä huolehtiminen voi olla esimerkiksi sitä, että nukut päiväunet tai katsot televisiota. 

LUE MYÖS: Aiheuttaako koronakriisi perheessänne ahdistusta ja unettomuutta? Näillä vinkeillä saat itsesi ja jälkikasvusi nukkumaan paremmin

Lue kaikki lifestyle-artikkelit

Lähteet: Popsugar, Verywellmind

Tuoreimmat aiheesta

Mielenterveys