Lohjalainen Tuomas Kaario valmistautuu parhaillaan yhteen elämänsä haasteeseen: hän aikoo ylittää Gibraltarinsalmen Euroopasta Afrikkaan uiden. Matkan on onnistunut uimaan ennen häntä vasta 500 ihmistä.
Voimakkaita merivirtauksia ja korkeita aaltoja, valtamerilaivoja, isoja tankkereita ja huviveneitä. Uintimatkalla Espanjasta Marokkoon voi tulla vastaan kaikkea tätä ja paljon muuta. Kapeassa Gibraltarinsalmessa voi kohdata jopa haita.
Avovesiuimari Tuomas Kaariota ei kuitenkaan pelota. Itse asiassa hän ei enää millään malttaisi odottaa sitä hetkeä, jolloin saa pulahtaa suolaiseen mereen.
– Aina kun on tekemisissä luonnon elementtien kanssa, mukana on tietysti kunnioitusta, mutta matka ei pelota. Tylsintä on odottaminen. Sitten kun pääsee asiaan, homma muuttuu hauskaksi, Espanjan maisemiin tänä aamuna saapunut Kaario toteaa.
Kaarion uintiajankohdan määrittää sää.
– Minulle on varattu uintiaikaa huomisesta ensi tiistaihin. Valtamerissä 6 päivän aikaikkuna ei vain välttämättä ole kovin pitkä. Tähän asti täällä on ollut todella tuulista ja poikkeuksellisen kuumaa, nytkin 38 astetta. Tänään on ollut ensimmäinen tyyni päivä.
Yrittäjiä riittää, mutta kaikki eivät onnistu
18 kilometrin matkan Espanjasta Marokkoon Kaario ui arviolta 5–6 tunnissa. Pitkiä matkoja aiemminkin taivaltanut Kaario ui tällä kertaa ensimmäistä kertaa porukan kanssa.
– Minulta leikattiin vuosi sitten olkapää eikä ollut varmaa, pystynkö uimaan enää ollenkaan. Kun varasin uimapaikkaa, jäljellä oli vain ryhmäpaikkoja, ja otin sellaisen.
Jos Kaario onnistuu tavoitteessaan, hän kuuluu vain noin 500 ihmisen joukkoon, jotka ovat kyseisen matkan tehneet.
– Tätä matkaa yritetään paljon uida, mutta onnistuneita ei ole kovin paljon.
Suolainen vesi rikkoo suun ja nenän limakalvot
Kaarion mukaan Gibraltarilla suurin yllätys monelle on meriveden suolaisuus ja se, miten se vaikuttaa uimiseen ja fysiikkaan.
– Se kannattelee lantiota ihan toisella tavalla kuin vähäsuolaisempi vesi ja muuttaa siten uintiasentoa. Huono puoli on se, että se rikkoo suusta ja nenästä limakalvot. Minulla näissä uinneissa suun sisäpuoli graavautuu aina kokonaan. Limakalvon palasia syljeskelen sitten pois muutaman viikon uinnin jälkeen, Kaario naurahtaa.
Meriveden lämpötila on Gibraltarilla 16–21 astetta.
– Veden lämpötilan ei pitäisi olla minulle ongelma. Mutta eihän sitä ikinä tiedä; on näissä uinneissa aina riskinsä. Jos vaikka juostessa tulee huono olo tai menee taju, voi istahtaa hetkeksi huilaamaan. Uinnissa siihen ei ole mahdollisuutta.
Uimareiden Gibraltarin ylitystä turvaa huoltovene, josta tarjoillaan myös vettä ja energiajuomaa.
– Uinti suoritetaan virallisten avovesiuintisääntöjen mukaan, eli uijat eivät saa koskea veneeseen eivätkä roikkua siinä mutta veneen kippari saa heille juomaa ja ruokaa veteen. Vesipulloissa on naru, ja ne hilataan takaisin veneeseen. Muu matkaeväs koostuu minulla energiageeleistä ja itse tekemistäni smoothieista.
Uimari tankkaa hiilihydraatteja ja nesteitä
Tuomas Kaario on ylittänyt aiemmin uiden Englannin kanaalin ja Suomenlahden. Uuden-Seelannin Cookinsalmen ylitys epäonnistui, mutta Kaario aikoo uida matkan uudestaan.
Tänä vuonna Kaario on uinut luonnonvesissä joka toinen päivä vapusta lähtien. Espanjassa hän valmistautuu urakkaan lähinnä tankkaamalla hiilihydraatteja ja nesteitä.
– Täällä on niin turkasen kuuma, että meikäläinen ei ole ole oikein tottunut. Syödä ja juoda pitää kuitenkin koko ajan, vaikka ei tekisi mielikään. Syön melkein kaikkea, mutta en kuitenkaan mitään rasvaista ja raskasta.
”Euroopasta Afrikkaan uiminen on makeeta”
Miksi joku sitten haluaa antautua tieten tahtoen alttiiksi valtameren vaaroille ja epämukavuudelle, kun uida voisi helpommissakin maisemissa?
– Miksi nyt tehdä ylipäätään mitään, Kaario kysyy vastakysymyksenä.
– Tämä on mukava harrastus. Ja olen huomannut jo vuosia, että hommassa pitää olla jokin porkkana että jaksaa jatkaa. Uiminen on kivaa itsessään, mutta uusien paikkojen näkeminen tuo siihen oman hohtonsa. Ja onhan Euroopasta Afrikkaan tosi makeeta uida.
Mukana Kaariolla on Espanjassa perhe.
– Perhe on tottunut pitkiin uintitreeneihini jo vuosien saatossa. Eikä täällä pelätä. Pelaan nämä hommat turvallisesti ja fiksusti. Lähinnä se jännittää, onnistuuko.
Tuomas Kaarion matkaa voi seurata Uimalla yli ry:n Facebook-sivuilla.
Tuomas Kaarion uintihaasteesta uutisoi ensimmäisenä Yle.