Tuore raportti: Tekoälyn käytössä työelämässä piilee uhka – voi myös luoda uusia työtehtäviä

OECD:n raportin mukaan tekoäly voi toimia tasa-arvoisemmin kuin ihminen mutta myös syrjiä työntekijöitä.

Tekoäly on sekä uhka että mahdollisuus niin työntekijöille kuin työnantajillekin, arvioi tuore OECD:n (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön) raportti.

Raportin mukaan tekoäly tulee korvaamaan osan ihmisen tekemästä työstä, mutta se voi lisätä myös työn tuottavuutta ja sitä kautta lisätä työvoiman tarvetta. Tekoäly saattaa myös luoda kokonaan uusia työtehtäviä.

Tekoäly on kehittynyt eniten ei-rutiininomaisten tehtävien suorittamisessa. Raportissa nimetään esimerkkeinä muun muassa tieteeseen, talouteen ja johtamiseen liittyvät työtehtävät. Tähän mennessä tekoäly ei kuitenkaan ole vielä vaikuttanut kielteisesti työllisyyteen tai toisaalta lisännyt tuottavuutta merkittävästi.

Eräs syy tähän voi olla se, että tekoälyä hyödynnetään tällä hetkellä verrattain vähän. Raportti siteeraa Eurostatin tietoja, joiden mukaan 2–23 prosenttia eurooppalaisista yrityksistä käyttää tekoälyä. Suomen lukema on 12 prosenttia.

Tekoälyn käyttö vaatii lainsäädäntöä

Raportin mukaan tekoälyn hyötyihin kuuluu se, että tekoälyn avulla voidaan automatisoida vaarallisia työtehtäviä. Lisäksi esimerkiksi vammaiset työntekijät voivat hyötyä tekoälystä.

Jos algoritmeja hyödynnetään johtotehtävissä esimerkiksi tehtävien jakamiseen tai ylennyksistä päättämiseen, tekoäly voi suorittaa tehtävät tasa-arvoisemmin kuin ihminen. Toisaalta tekoäly saattaa toistaa jo olemassa olevia ennakkoluuloja.

Koska tekoäly kehittyy nopeasti, olisi tärkeää päättää tavoista, joilla tekoälyä voidaan hyödyntää työpaikoilla, raportti muistuttaa. OECD:n periaatteiden mukaan tekoäly ei saa loukata yksityisyyttä tai työntekijöiden oikeuksia.

Tällä hetkellä suurin osa OECD-maiden tekoälyyn liittyvistä käytännöistä perustuu vapaaehtoisuuteen, mikä kertoo raportin mukaan tarpeesta kehittää lisää tekoälyn käyttöä sääntelevää lainsäädäntöä. Euroopan komissio on jo ryhtynyt tähän ja julkaisi toissa vuonna ehdotuksen tekoälyasetukseksi. Asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että tekoälyjärjestelmät ovat turvallisia, syrjimättömiä ja läpinäkyviä.

Lue myös:

    Uusimmat