Lähes 60 prosentilla terveyden ja sosiaalialan työntekijöillä on ilmennyt jonkinlaisia mielenterveyden ongelmia koronapandemian aikana, käy ilmi Israelin Haifassa toimivan yliopiston ja lontoolaisen University College Londonin (UCL) tutkimuksesta. Tutkimuksesta uutisoi yhdysvaltalainen EurekAlert! -tiedealan uutisjulkaisu.
Tutkimus tehtiin juuri koronapandemian ensimmäisen aallon jälkeen Iso-Britanniassa touko-heinäkuussa viime vuonna. Tutkimukseen osallistui 1 194 sairaaloissa, hoitokodeissa ja muissa kuntapalveluissa työskentelevää terveys- ja sosiaalialan työntekijää.
Tutkimustulosten perusteella 58 prosentilla oli jonkinlainen mielenterveyden ongelma, 47 prosenttia tutkittavista koki korkeaa kliinistä ahdistusta. Niin ikään 47 prosenttia kärsi masennuksesta. Posttraumaattisesta stressihäiriöstä kärsi 22 prosenttia.
Etupäässä oireilua aiheuttivat huoli koronan tartuttamisesta muihin, kykenemättömyys keskustella jaksamisesta esimiehen kanssa, työtehtävän takia leimaantuminen, ja pelko suojavälineiden riittämättömyydestä.
Lisäpanostusta terapiapalveluihin
Tutkimuksen suorittaneet psykologit ja psykiatrit vaativat tutkimustulosten perusteella lisäpanostusta terveysalan työntekijöiden terapiapalveluihin.
Tutkimuksen pääkirjoittajan tohtori Talya Greenen mukaan terveysala saattaa pian olla kriisissä tutkimustulosten perusteella.
– Tutkimuksemme perusteella yli puolella haastatelluista terveyden- ja sosiaalialan ammattilaisella ylittyi kriteerit mielenterveydenhäiriölle Iso-Britannian ensimmäisen korona-aallon jälkeen. Ongelmista eivät kärsineet vain hoitajat ja lääkärit, vaan henkistä oireilua ilmeni myös ambulanssityöntekijöillä, vastaanottohenkilökunnalla, farmaseuteilla, kotihoitajilla ja muilla terveysalan ammattilaisilla.
– Olemme mielenterveysongelmien kriisin äärellä terveydenhuollon sektorilla. Meidän täytyy varmistaa, että kaikille on tarjolla riittävästi terapiapalveluita, Greene toteaa EurekAlert!:n mukaan.