Tupakointi lisää koronariskejä itsellä ja läheisillä – professori kannustaa lopettamaan: ”Voi nopeastikin korjautua lähemmäs normaalitilaa”

Tupakoitsijat voidaan luokitella koronavirustaudin riskiryhmäksi, sillä tupakoinnin on huomattu lisäävän riskiä sairastua COVID-19-tautiin ja pahentavan viruksen keuhkovaikutuksia. Nyt onkin tuhannen taalan paikka lopettaa tupakointi, sanoo emeritusprofessori Anssi Sovijärvi.

Tupakointi nakertaa terveyttä lukuisin eri mekanismein. Koronaviruksen kannalta välittömin uhka koskee suurentunutta riskiä saada tartunta.

Tupakoinnin on jo pitkään tiedetty heikentävän hengitysteiden limakalvojen puolustusmekanismeja viruksia vastaan, kertoo Mehiläisen kliinisen fysiologian erikoislääkäri, emeritusprofessori Anssi Sovijärvi. Heikentynyt vastustuskyky helpottaa esimerkiksi influenssaa ja tavallisia flunssia aiheuttavien virusten pääsyä nenän limakalvolta elimistöön.

Myös uusi koronavirus luikertelee hengitysteihin ensisijaisesti pisaratartuntana, kun viruksen kantaja yskii tai aivastaa ja toinen ihminen hengittää saastuneita pisaroita. Tästä syystä on todennäköistä, että tupakoitsija on alttiimpi myös uuden koronaviruksen tartunnalle.

Tupakointi pahentaa koronan oireita

Tupakointi ei vain altista koronavirukselle vaan myös pahentaa sen oireita. Tupakan sisältämä nikotiini heikentää limakalvojen verenkiertoa ja hiilimonoksidi eli häkä heikentää solujen toimintaa ja hapenkuljetusta elimistössä. Lisäksi pitkään jatkunut tupakointi aiheuttaa kroonisia keuhkosairauksia, kuten keuhkoahtaumatautia sekä astmaa. Korona heikentää keuhkojen toimintaa entisestään.

– Tupakassa on yli 100 kemikaalia, jotka myrkyttävät nimenomaan keuhkoja, Sovijärvi toteaa.

Erityisen haitallista tupakointi on ihmisille, joilla on koronan riskejä lisääviä perussairauksia, kuten keuhkosairauksia, verenkiertoelimistön sairauksia tai diabetes.  Monesti näiden sairauksien taustalla on myös tupakointia.

Tupakointi ei ole haitallista vain sauhuttelijalle itselleen. Tupakointi lisää myös niiden henkilöiden sairastumisriskiä, jotka altistuvat tupakansavulle. Passiivinen tupakointi aiheuttaa tupakoinnin riskit lievemmässä muodossa – myös koronaviruksen kohdalla. 

Tupakoinnin lopettaminen parantaa vastustuskykyä jo muutamassa päivässä

Nyt jos koskaan onkin hyvä hetki lopettaa tupakointi, Sovijärvi kannustaa. Tupakoinnin lopettaminen parantaa jo muutamassa päivässä vastustuskykyä ja heikentää virusten mahdollisuutta päästä limakalvojen läpi elimistöön.

– On loogista ajatella, että tupakoinnin lopettavilla henkilöillä elimistön välitön puolustusmekanismi limakalvoilla alkaa pikkuhiljaa elpyä. Se voi nopeastikin korjautua lähemmäs normaalitilaa.

Pitkään jatkuneet tupakoinnin seuraukset, kuten keuhkoahtaumatauti, eivät lopettamalla häviä, mutta keuhko-ongelmien vaikeutumisen riski pienenee.

Niin tupakoitsijat kuin savuttomat voivat parantaa vastustuskykyään myös syömällä runsaasti vitamiineja sisältäviä ruokia sekä liikkumalla säännöllisesti. Limakalvojen kuntoa ajatellen on syytä kiinnittää huomionsa myös ilman laatuun. Esimerkiksi keväinen katupöly on limakalvoille haitallista. Ilmanpuhdistus- ja kosteutuslaitteet auttavat limakalvoja pysymään kunnossa.

Oma tahto on tehokkain tapa lopettaa tupakointi

Tupakoinnin lopettaminen voi tuntua ajatuksena haastavalta. Oma tahto ja päätös pidättäytyä tupakoinnista on tehokkain tapa lopettaa pysyvästi. Nikotiinikorvaushoidoista voi olla apua vieroitusoireisiin, mutta korvaustuotteiden nikotiini vaikuttaa haitallisesti limakalvoihin ja verenkiertoon. Paras ratkaisu ongelmaan olisivat nikotiiniaddiktiota vähentävät lääkkeet, joihin saa reseptin lääkäriltä.

Vieroitusoireita, kuten ärsyyntymistä, voi helpottaa liikunnalla. Muiden riskiryhmien tavoin tupakoitsijoiden tulisi pysytellä eristyksissä kotonaan. Kotijumppaaminen esimerkiksi nettivideoiden avulla voi auttaa purkamaan turhautumista samalla kuntoa edistäen. Rauhoittumiskeinoa voi etsiä esimerkiksi musiikista tai koronaan liittymättömien tekstien lukemisesta.

Motivaatiota voi hakea myös Röökikroppa-animaatiosta, joka kertoo, miten tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen vaikuttavat elimistöön.

Lue myös:

    Uusimmat