Yhdysvalloissa ainakin kahdessa osavaltiossa tupakoitsijat kiilaavat monen ohi koronarokotejonossa. Kysyimme THL:ltä, voisiko sama toteutua Suomessa.
Kuten Suomessa ja muualla Euroopassa, myös Yhdysvalloissa on oltu tyytymättömiä tahtiin, jolla ihmisiä rokotetaan koronavirusta vastaan.
Business Insiderin mukaan rokotustahtia on Yhdysvalloissa hidastanut hierarkia siitä, kenellä on etuoikeus koronarokotteen saamiseen.
Yhdysvaltain terveysministeri Alex Azar kehotti osavaltioita laajentamaan ihmisjoukkoa, joilla on oikeus rokotteeseen ennen valtaväestöä.
Hänen mukaansa 16–64-vuotiaat amerikkalaiset, joilla on terveysongelmia, jotka voivat johtaa vakavan koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastumiselle, tulisi rokottaa nopeammin.
Niinpä New Jerseyn kuvernööri Phil Murphy ilmoitti, että osavaltiossa muun muassa tupakoitsijat ovat osa riskiryhmää, johon lukeutuvat myös esimerkiksi syöpä- ja sydänsairaat ja diabetesta sairastavat henkilöt.
– Tupakointi lisää yksilön riskiä sairastua vakavammin. Jos tupakoitsija sairastuu koronaan, hän tulee nopeammin sairaaksi, terveysministeriön viestintäjohtaja Donna Leusner perusteli viime viikon torstaina.
Päätös hiertää amerikkalaisia: Miksi tupakoitsijat rokotetaan ennen opettajia?
Viimeviikkoinen päätös mahdollistaa sen, että tupakoitsijat saavat koronarokotteen terveydenhuollon henkilöstön, poliisien ja palomiesten sekä yli 65-vuotiaiden rinnalla.
Myös Mississippissä alle 65-vuotiaat tupakoitsijat saavat rokotteen ilman, että heillä olisi terveysongelmia – tupakointi riittää syyksi, kertoo New York Times.
Päätös on herättänyt närää niin tavallisissa kansalaisissa kuin asiantuntijoissakin.
Kritiikkiä on kerännyt muun muassa se, että tupakoitsijoita rokotetaan jatkossa aiemmin kuin esimerkiksi opettajia tai henkilöitä, jotka työskentelevät julkisessa liikenteessä – eli ennen heitä, jotka ovat työnsä puolesta alttiita koronavirukselle.
Voisivatko tupakoitsijat kiilata jonon ohi Suomessa?
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan Suomessa ei ole käyty keskustelua siitä, pitäisikö tupakoitsijat rokottaa ennen muuta väestöä.
– Ei ole näyttöä siitä, että säännöllinenkään tupakointi itsessään lisäisi merkittävästi sairastumisen riskiä.
– Joitakin sanoja on vaihdettu KRAR:ssa, mutta ei olla vakavasti harkittu tupakointia itsenäiseksi riskitekijäksi.
Nohynekin mukaan tupakanpoltto ei siis yksinään riitä perusteluksi rokotusjonossa ohittamiselle.
– Tupakoitsijalla pitäisi olla krooninen keuhkosairaus tai muu, kuten sydänsairaus. Kun tupakoitsija saa rokotteen, sen antamisen taustalla on ikä tai jokin sairaus, Nohynek täsmentää.
Lue myös: Tuhannet lopettaneet tupakoinnin koronaviruksen vuoksi
Lue myös: Ravistelevat kuvat muistuttavat: Tämä tappaa yli 8 miljoonaa ihmistä vuodessa
Tämä on merkittävin kriteeri rokotejärjestystä pohdittaessa
Nuoret ja perusterveet tupakoitsijat saavat odottaa Suomessa vuoroaan rokotejonossa vielä pitkään.
Suomessa koronarokotteen saa ensin hoitohenkilöstö, joka hoitaa koronapotilaita esimerkiksi teho-osastoilla, sillä heillä on kohonnut riski sairastua vakavaan koronavirustautiin.
Tällä tavoin halutaan myös taata, että Suomen terveydenhuollon kantokyky säilyy.
Ensimmäisinä rokotteen saavat myös palvelukodeissa asuvat vanhukset ja heitä hoitava henkilökunta.
Koronarokotetta on vielä toistaiseksi tarjolla rajallinen määrä, minkä vuoksi Suomessa ei voida vielä ryhtyä massarokotuksiin.
Nohynek huomauttaa, että kun koronarokotetta saadaan riittävän paljon Suomeen, ikä on kaikkein merkittävin kriteeri rokottamisesta puhuttaessa.
– Rokotusjärjestys on tehty lääketieteellisen riskiarvion perusteella, Nohynek huomauttaa.
Lue myös: Miksi hoivakodin asukas saa koronarokotteen ennen omillaan asuvaa senioria? Näin asiantuntija perustelee
Lue myös: Voisiko uusimaalaiset rokottaa ennen muita? Asiantuntijat eivät tyrmää ajatusta – "Rokotukset sinne, missä roihuaa"
Saako AstraZeneca myyntiluvan jo ensi viikolla?
Tällä hetkellä BioNTechin ja Pfizerin sekä Modernan koronarokotteet ovat saaneet EU-alueella myyntiluvan.
Seuraavaksi odotetaan tietoja lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotteen kohtalosta.
– Vastauksia pitäisi saada 25.1. alkavalla viikolla, Nohynek lupailee.
AstraZeneca ja Oxfordin yliopisto jättivät virallisen hakemuksen koronarokotteensa hyväksymisestä Euroopan lääkevirastolle (EMA) viime viikolla.
1:55
Suomessa tupakoitsijoiden koronarokotuksista uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
Lue myös: Suomi saamassa "runsain määrin" vähemmän tehokasta koronarokotetta – Mitä eroa on sillä, antaako koronapiikki 70 vai 95 prosentin suojan?
Osittaislähteet: Business Insider, New York Times