Lääkärit nimeävät neljä huonoa terveysvinkkiä, jotka sinäkin olet saattanut kuulla – älä usko näihin!

Voiko vanupuikolla ihan varovaisesti puhdistaa korvan tai ravintolisillä korvata terveellisen ruokavalion? Näihin virheellisiin väittämiin terveydestä ei kannata uskoa.

Suusta suuhun kulkevat terveysneuvot eivät välttämättä ole kokeilun arvoisia. Prevention-sivuston haastattelemat lääkärit kertoivat, mihin perättömiin vinkkeihin he törmäävät useimmiten.

1. Huono neuvo: Ruokasoodaa virtsatietulehdukseen

Virtsatieinfektiot ovat yleisiä tulehduksia etenkin naisilla. Kirvely ja kipu ovat ikäviä oireita, joista eroon päästääkseen ihminen saattaa olla valmis turvautumaan erikoiseltakin kalskahtaviin konsteihin.

Internetissä voi törmätä esimerkiksi neuvoon juoda vettä, johon on sekoitettu ruokasoodaa. Vinkkiä perustellaan sillä, että ruokasooda tekee virtsasta emäksisempää vähentäen infektion oireita sekä auttaa elimistön immuunijärjestelmää taistelemaan bakteereita vastaan.

Gynekologi Kiarra King torppaa väitteen.

Tulehduksen hoito ruokasoodalla voi olla jopa vaarallista, jos se lykkää oikeasti toimiviin keinoihin turvautumista ja infektio pääsee etenemään munuaisiin. Lisäksi ruokasooda voi suurina määrinä syötynä aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua, ripulia sekä häiritä elektrolyyttitasapainoa.

Noin puolet virtsatietulehduksista paranee ilman hoitoa kolmessa päivässä, mutta yleensä infektio taltutetaan antibiooteilla. Kotona vaivaa voi hoitaa juomalla runsaasti vettä tai karpalomehua.

Saako intiimialueen karvoitusta sheivata? Gynekologi kertoo, mikä merkitys karvoilla on. Juttu jatkuu videon alla.

Saako intiimialueen karvoitusta sheivata? Gynekologi vastaa: ”ei se ihan kiellettyä ole” 1:24
KATSO VIDEO: Lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen muistuttaa, että karvaa kasvaa intiimialueella tärkeästä syystä.

2. Huono neuvo: Jos voit kävellä jalalla, se ei ole rikki

Ortopedi Clifford L. Jeng kertoo törmäävänsä jatkuvasti väitteeseen, jonka mukaan jalka on vammasta huolimatta kunnossa, jos sillä nilkuttamalla pääsee eteenpäin. Tällöin kivut todennäköisesti pitkittyvät ja lopulta jalasta saattaa löytyä murtuma.

Murtuman hoidon lykkääminen pidentää toipumisaikaa ja voi johtaa järeämpien hoitokeinojen, kuten leikkauksen, tarpeeseen. Lisäksi epäasianmukainen hoito saattaa aiheuttaa luutumista väärään asentoon, mikä puolestaan lisää niveltulehduksen riskiä.

Mikäli jalka kipeytyy, kun sille varaa painoa, tulisi ihmisen hakeutua lääkäriin. Ensiapuna vamma-alueelle voi sitoa puristavan siteen ja jalan nostaa kohoasentoon. Jalalle ei tulisi varata painoa niin pitkään kuin vain on mahdollista.

Lievä nilkan venähtäminen, johon ei liity kävellessä tuntuvaa kipua, paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa. Venähtäneen nilkan tueksi voi laittaa sivuttaisväännön estävän nilkkatuen.

3. Huono neuvo: Voit puhdistaa korvat varovasti vanupuikolla

Varoituksista huolimatta moni käyttää edelleen vanupuikkoja korviensa puhdistamiseen. Puikkoa ei kuitenkaan saisi työntää korvakäytäväänsä, vaikka se tuntuisi hyvältä ja toimenpiteen suorittaisi varovaisesti ilman suoranaista kaivamista.

Korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professori Hamid Djalilian varoittaa, että vanupuikon työntäminen korvaan voi vahingoittaa korvakäytävän herkkää ihoa tai tärykalvoa. Ja vaikka tarkoitus olisi poistaa korvasta vaikkua, saattaa vanupuikko vain työntää sitä syvemmälle. Korvan uumeniin kertynyt tatina voi johtaa kuulon väliaikaiseen heikentymiseen.

Vaikulla on tärkeä tehtävä, sillä se estää bakteerien kaltaisten epäpuhtauksien pääsyä elimistöön sekä suojaa liialliselta kostumiselta. Ylimääräinen korvavaha poistuu korvakäytävästä tavallisesti itsekseen. Mikäli liika vaikku korvissa alkaa häiritä, voidaan se poistaa korvalla huuhtelemalla tai apteekissa myytävillä liuottavilla tipoilla.

4. Huono neuvo: Ravintolisiä syövän ei tarvitse huolehtia ruokavaliostaan

Monivitamiinit ovat yleinen näky monessa kodissa, mutta kuten ravintolisäpakkauksissa lukee, ne eivät korvaa monipuolista terveellistä ruokavaliota.

Kasviksille, hedelmille, marjoille, täysjyvätuotteille, pehmeille rasvoille ja vähärasvaisille proteiinin lähteille perustuva ruokavalio on paras tapa varmistaa ravintoaineiden saanti. Ravintolisien aiheeton ja liiallinen käyttö puolestaan on rahanhukkaa ja voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja sekä ravintoaineiden imeytymishäiriöitä.

Tietyissä tapauksissa ravintolisien käyttö on perusteltua. Esimerkiksi tiukkaa vegaanidieettiä noudattavien tulisi napata purkista B12-vitamiinia, jos ei syö sillä täydennettyjä elintarvikkeita, sekä jodia. Lisäksi pimeään vuodenaikaan suomalaisten tulisi turvata D-vitamiinin saantinsa ravintolisillä.

Alla olevalla videolla ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nimeää turhimmat ravintolisät.

Lue myös:

    Uusimmat