Turkki on pommittanut Syyriassa sijaitsevaa kemiallisten aseiden tehdasta, kertoo viranomaislähde uutistoimisto AFP:lle.
Sotilaslähteen mukaan Turkki pommitti myös useita muita Syyrian hallinnon kohteita, mutta ei täsmentänyt mitä.
Turkkilaisen sanomalehden Milliyetin mukaan kemiallisten aseiden tehdas sijaitsi noin 13 kilometriä Alepposta etelään. Turkkilaislehden mukaan tehtaan sisällä olisi ollut Syyrian hallinnon sotilaita, jotka olisivat saaneet surmansa iskussa.
Syyrian sotaa tarkkailevan järjestön Syrian Observatory For Human Rightsin mukaan Turkki olisi kuitenkin iskenyt tehtaan sijasta sotilaslentokentälle Aleppon itäosaan.
33 turkkilaissotilasta kuoli myöhään torstaina Syyrian Idlibiin tehdyissä ilmaiskuissa.
Syyrian hallinto on Venäjän tukemana käynyt kiivaita taisteluita Idlibissä toimivia kapinallisryhmiä vastaan. Kyseessä on viimeinen Syyrian kapinallisten hallussa oleva merkittävä alue.
Turkki on tukenut Syyriassa toimivia kapinallisryhmiä ja sijoittanut alueelle myös omia sotilaitaan.
Lue myös: Suuri pakolaismäärä ei ole ollut turkkilaisten mieleen, sanoo tutkija – "Voisi kysyä, miksi Turkki ei jo aiemmin avannut rajoja?"
Venäjän ja Turkin välit uhkaavat kriisiytyä
Lännen kanssa tukkanuottasilla olleet Turkki ja Venäjä ovat viime vuosina lähentyneet, mutta maiden suhteet ovat viime viikkoina jälleen kiristyneet Idlibin tilanteen vuoksi.
Turkin joukkoihin kohdistuneen pommituksen on arvioitu kiristävän maiden välejä entisestään.
Turkki ja Venäjä keskustelivat eilen Idlibin tilanteesta. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ilmaisi osanottonsa turkkilaissotilaiden kuolemasta. Venäjän mukaan "tällaiset tragediat" voitaisiin välttää, jos Turkki kertoisi joukkojensa tarkat sijainnit.
Turkki on syyttänyt iskuista Venäjän tukemaa Syyrian hallintoa. Myös Lavrovin mukaan sotilaat kuolivat Syyrian hallinnon tulituksessa. Lähi-itää seuraavan al-Monitor verkkolehden lähteiden mukaan pommituksiin osallistui sekä venäläisiä että syyrialaisia sotakoneita.
Samaan aikaan kun Turkin välit Venäjään ovat lähentyneet, maan suhteet Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ovat kiristyneet. Sotilasliitto Nato kertoi kuitenkin perjantaina antavansa täyden tukensa Turkille.
Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Nato-liittolaiset tuomitsevat Syyrian hallinnon ja Venäjän ilmaiskut Syyrian Idlibin alueelle.
Lue myös: Syyrian sisällissodan aikana on syntynyt sukupolvi, joka ei tiedä muusta kuin sodasta: "He ovat eläneet siinä todellisuudessa, että tällaista elämä on"
Sadat pakolaiset odottavat Turkin ja Kreikan rajalla
Idlibin taistelut ovat aiheuttaneet pahan humanitaarisen kriisin jo muutenkin sisällissodan runtelemaan maahan. Moni ihminen on paennut Turkin rajan tuntumaan, mutta Turkki ei ole halunnut avata rajojaan heille. Turkissa on jo entuudestaan arviolta 4 miljoonaa pakolaista.
Perjantaina Turkin kerrottiin avaavan rajansa Kreikkaan maahan tulleille turvapaikanhakijoille.
Sadat, ja joidenkin arvioiden mukaan jopa tuhannet, pakolaiset ja turvapaikanhakijat saapuivat perjantaina Turkin Kreikan vastaiselle rajalle samalla, kun Kreikka kiristi rajavalvontaansa äärimmilleen. Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin mukaan laitonta maahantuloa ei sallita.
Turkkilaismedia CNN Türk kertoo, että rajalla olevat pakolaiset odottivat lauantaiaamuna yhä Turkin ja Kreikan välisellä raja-alueella. Kreikkalaisen ja turkkilaisen median mukaan Kreikan rajavartijat ovat ampuneet rajalla olevia ihmisiä kyynelkaasulla väkijoukkojen hajottamiseksi.
Vaikka Turkki uhkasi avata portit Eurooppaan, EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoi kuitenkin perjantaina, että Turkki on vakuuttanut edelleen pitävänsä kiinni pakolaissopimuksesta.
Turkki ja EU solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jolla haluttiin rajoittaa turvapaikanhakijoiden saapumista Eurooppaan.