Turkin, Suomen ja Ruotsin ulkoministerit tapaavat Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä Bukarestissa, sanoo Turkin ulkoministeri.
Turkin mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista keskustellaan maiden ulkoministerien kesken huomenna Bukarestissa.
Ulkoministerit pitävät huomenna kolmenkeskisen tapaamisen, sanoo Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu turkkilaisen uutiskanava NTV:n mukaan.
Romanian Bukarestissa järjestetään sotilasliitto Naton ulkoministerikokous tiistaina ja keskiviikkona.
– Prosessi etenee myönteisesti, mutta yhä on otettava joitakin askelia. Suomeen liittyvät ongelmat eivät ole niinkään suuria. Meillä on enemmän ongelmia Ruotsin suhteen. Ruotsi on maa, jonka tulisi ottaa enemmän askelia, Cavusoglu sanoi NTV:n mukaan.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnit puuttuvat vielä Unkarilta ja Turkilta.
Cavusoglu vihjasi, että Turkki voisi hyväksyä jo Suomen
Cavusoglu myös vaikutti vihjaavan, että Turkki voisi olla valmis ratifioimaan Suomen jäsenyyden, mutta ei Ruotsin. Hän totesi, että vaikka Ruotsilla on Turkin mukaan enemmän tehtävää kuin Suomella, Suomi ja Ruotsi sekä Nato haluavat maita kohdeltavan yhdenvertaisesti.
– Meillä on enemmän ongelmia Ruotsin kanssa, mutta molemmat maat sekä Nato ovat sanoneet, että maita on kohdeltava tasavertaisesti, hän sanoi NTV:n mukaan.
Hänestä maat ovat täyttäneen vain osan "velvoitteistaan" Turkille.
– (Suomi ja Ruotsi) ovat täyttäneet osan muistion mukaisista velvoitteistaan, mutta eivät osaa niistä. Ne eivät siis ole vielä ryhtyneet konkreettisiin toimiin. Ne eivät olleet vastanneet konkreettisesti (Turkin) odotuksiin palautusten ja lakimuutosten suhteen. Parlamenttimme ja kansalaisemme on saatava vakuuttuneiksi. Presidenttimme (Erdogan) välitti nämä asiat Ruotsin pääministerille (Ulf Kristerssonille), Cavusoglu sanoi.
Suomi ja Ruotsi ensi kertaa Naton ulkoministerikokouksessa tarkkailijajäseninä
Suomi ja Ruotsi osallistuvat ulkoministerikokoukseen ensi kertaa tarkkailijajäseninä. Kokouksessa käsitellään muun muassa Venäjän sotaa Ukrainassa, Venäjän lähialueita sekä Kiinaa.
Valtioneuvosto on aiemmin kertonut, että Suomea kokouksessa edustavan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ohjelmaan sisältyy myös kahdenvälisiä tapaamisia.
6:05Katso myös: Miksi Turkki haraa yhä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan?