Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) peräänkuulutti torstaina rauhallista suhtautumista Turkin kielteiseen linjaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toisti jälleen torstaina kantansa, että hän vastustaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Hänen mukaansa Suomi ja Ruotsi "majoittavat" terroristeja tukemalla kurdijärjestö PKK:ta ja sen syyrialaishaaraa YPG:ta.
– Tässä on nyt paljon diplomatiaa liikkeellä. Nyt täytyy vaan edetä rauhallisesti sekä Naton piirissä, Naton jäsenmaiden piirissä että Turkin ja Pohjoismaiden välillä, Haavisto sanoi.
Haavisto kertoi, että tällä hetkellä Turkin kanssa pidetään aktiivisesti yhteyttä virkamiesten kesken.
– Me olemme ilmaisseet Ruotsin kanssa, että meillä on valmius jatkaa keskusteluja silloin kun sopii. Ne voivat tapahtua joko Naton päässä, tai me tietysti olemme valmiita matkustamaan Ankaraan. Mikä vain on mahdollista. Mutta katsotaan. Lähipäivät ja lähiviikot varmaan näyttävät, mihin on tarvetta, Haavisto sanoi.
– Kun kävimme ulkoministeri (Mevlüt) Cavusoglun kanssa viime lauantaina keskustelua Berliinin kokouksen yhteydessä, esillä oli muutamia kysymyksen aiheita Suomelle ja Ruotsille, joita Turkki pyysi, että jatkossa selvitetään. Näiden osalta tehdään nyt työtä, Haavisto kertoi.
Haavisto arvioi, että Turkin kielteinen suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen on herättänyt Natossa keskustelua sen avoimien ovien politiikasta.
– Varmasti on paljon jäsenmaita, joille on tärkeää, että laajentumisen signaali voitaisiin antaa viimeistään Madridin huippukokouksessa. Varmasti jäsenmaat tekevät työtä sen eteen, Haavisto jatkoi viitaten sotilasliiton huippukokoukseen kesäkuun lopussa.
Lue myös: Erdogan turkkilaisuutistoimiston mukaan: Sanomme edelleen ei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle
Pääsihteeri: Nato etsii yhteisymmärrystä
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi torstaina, että sotilasliitto käsittelee Turkin huolia, joita maa on nostanut esiin Suomen ja Ruotsin Nato-haaveisiin liittyen. Pääsihteeri sanoo uskovansa, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyshaaveisiin saadaan pikainen ratkaisu Turkin vastustuksesta huolimatta.
– Kun tärkeä liittolainen kuten Turkki nostaa esiin turvallisuushuolia, on tietysti ainoa tapa niiden käsittelemiseksi istua alas ja etsiä tapoja löytää yhteisymmärrystä ja löytää sopimus siitä, miten jatkaa eteenpäin, pääsihteeri sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.
Stoltenberg sanoi Naton olevan läheisessä yhteydessä Ruotsin, Suomen ja Turkin sekä muiden liittolaisten kanssa. Hän ei kuitenkaan lähtenyt avaamaan tarkemmin näiden keskustelujen sisältöjä.
Stoltenbergin mukaan erimielisyydet liittouman jäsenten välillä eivät ole mitenkään epätavallisia, kun edessä on isoja päätöksiä. Hän kuitenkin muistutti, että Natolla on hyvä historia keskinäisten erimielisyyksien ratkaisemisessa.
– Olen täysin varma, että kykenemme sopimaan tämänkin asian tiimoilta, hän sanoi.