Turkulainen Pauli huijaa huijareita – ja julkaisee huijarinmetsästyksestä videoita kymmenille tuhansille Youtube-seuraajilleen.
Youtubessa omaa kanavaa ylläpitävä Pauli Matalamäki on Suomessa jo tunnettu tubettajakasvo. Turussa asusteleva 26-vuotias mies on tehnyt aktiivisesti omilla kasvoillaan omaperäisiä internet- ja tekniikka-aiheisia videoita Youtubeen jo kaksi vuotta.
Paulin kanavalla on lähes 60 000 tilaajaa ja suosituimmilla videoilla miltei puoli miljoonaa katsomiskertaa.
Lue myös: MTV Uutiset listasi seitsemän varoittavaa merkkiä, joista voi epäillä joutuneensa huijarin hampaisiin
Miehen videoista ylivoimaisesti tunnetuimpia ovat huijausvideot, joissa metsästää haaviinsa nettikauppahuijareita ja huijaa heitä takaisin.
Toisin sanottuna Pauli ikään kuin leikkii höynähtäneensä huijaukseen ja yrittää tätä kautta hämmentää huijaria sekä saada hänet kuluttamaan mahdollisimman paljon aikaa tyhjänpäiväisyyksiin.
"Ajattelin aikoinaan, että jos niitä huijareita koijaisi jotenkin takaisin, niin niistä saisi varmasti aika mielenkiintoisia videoita väännettyä"
Hänen omien sanojensa mukaan idea huijareiden huijaamisesta lähti alunperin liikkeelle omista kokemuksista netin myyntipalstoilla.
– Olen itse tehnyt tosi kauan kauppaa netissä ja törmännyt kaikenlaisiin tapauksiin. Ajattelin aikoinaan, että jos niitä huijareita koijaisi jotenkin takaisin, niin niistä saisi varmasti aika mielenkiintoisia videoita väännettyä, Pauli kertoo.
Mies kertoo itse olevansa netissä myytävien tavaroiden suhteen aina terveellä tavalla skeptinen. Se onkin hänen mukaansa yksi syy, miksei häntä itseään ikinä ole onnistuttu huijaamaan.
Paulin mukaan useimpien nykypäivän nettihuijareiden metodit ovat varsin "kevyitä" ja huijareille kelpaavat pienetkin rahat.
"Yritetään pienetkin pennit nyhtää, jos joku vain sattuu laittamaan rahat tilille"
– Aika paljon löytyy sitä, että yritetään saada rahat olemattomasta tuotteesta tilille. Sitten jos ei suostuta, niin yritetään saada edes postikulurahat tilille. Yritetään pienetkin pennit nyhtää, jos joku vain sattuu laittamaan rahat tilille.
Miehen mukaan huijaamisessa häntä eniten ärsyttää se, että uhriksi joutuu tavallisia ihmisiä, joilla saattaa olla muutenkin tiukkaa rahasta.
– Monesti uhrit ovat sellaisia, joilla ei oikeasti ole välttämättä varaa täysihintaiseen tuotteeseen. Joulun aikaan köyhempien perheiden vanhemmat hakevat lapsille joululahjaksi kuumeisesti esimerkiksi pleikkaria. Sitten haksahdetaan helposti huijauksiin.
Huijari otti Pauliin yhteyttä WhatsApp:lla ja halusi ostaa häneltä iPhonen
Vilkas mielikuvitus johdatti nigerialaishuijarin jäljille
Viime syksynä Pauli pääsi sattumalta ulkomaalaisen nettikauppahuijarin jäljille, kun tuntematon nigerialaismies otti häneen yhteyttä WhatsApp:n välityksellä. Mies halusi ostaa kovasti Paulilta käytetyn iPhonen ja oli valmis maksamaan puhelimesta sievoisen summan.
Skeptiseksi Paulin teki se, että mies otti yhteyttä Nigeriasta ja hän tarjosi puhelimesta liian hyvältä kuulostanutta hintaa.
"Nigeriasta tehdään järjestelmällisesti suomalaisille nettimyyntipalstoille tunnuksia ja yritetään haksauttaa ihmisiä"
– Tällaiset tavaroiden kalastelut sieltä päin ovat yleisiä. Nigeriasta tehdään järjestelmällisesti suomalaisille nettimyyntipalstoille tunnuksia ja yritetään haksauttaa ihmisiä. Tarjotaan kovempaa hintaa kuin mitä edes pyydetään ja luvataan maksaa sata euroja postikuluja päälle.
Pauli haistoi tilanteessa huijauksen sekä mahdollisuuden vastahuijaukselle. Pauli päätti lähteä leikkiin mukaan ja antautui huijarin vietäväksi.
Juttelutuokion jälkeen ostaja kyseli jo, milloin hän voisi maksaa tuotteen ja milloin Pauli olisi valmis lähettämään puhelimen Nigeriaan.
Asiat etenivät ja nigerialaismies lähetti hyvin pian Paulille kuitin PayPalin kautta tehdystä maksusuorituksesta.
Pauli sai nigerialaismieheltä sekavan PayPal-kuitin, joka paljastui selkeäksi väärennökseksi.
Pauli huomasi, että PayPal-kuitti oli tekaistu ja täynnä selkeitä virheitä. Kaupat vahvistuivatkin kuitin myötä sataprosenttisesti huijaukseksi.
Pauli lähetti lopulta paketin huijarille
Kun Pauli alkoi haistaa kaupanteossa palaneen käryä, keskittyi hän seuraavaksi höynäyttämään nigerialaismiestä tosissaan. Hän esitti vaikeaa ja kertoi, kuinka ei ollut saanut lähetettyä pakettiaan viikkoihin kiireiden vuoksi.
Samalla hän lähetteli huijarille WhatsApp:ssa muun muassa kuvia Saab-autostaan, koska se oli hänen mielestään hauskaa.
– Ihmetteli varmaan kovasti, että mikä kestää ja mitä ihmettä mä oikein sönkötän jostain Saabista, Pauli naureskelee.
Outouksista huolimatta huijari halusi pitää kuitenkin yhteyttä Pauliin, koska mies toivoi saavansa itselleen himoitsemansa iPhonen.
"Ihmetteli varmaan kovasti mikä kestää ja mitä ihmettä mä oikein sönkötän jostain Saabista"
Pauli päätti lopulta lähettää huijarille kovasti toivomansa paketin. Pakettiin hän kuitenkin pakkasi toimivan iPhonen sijaan rikkinäisen iPhonen, läjän Saab-kuvia sekä muun muassa Fazerin suklaata.
Mukaan hän laittoi kirjeen, jossa paketin kerrottiin vaurioituneen pahemman kerran kuljetusliikkeen toimesta.
Pauli päätti vetää huijaria nenästä – Hän laittoi paketin sisään kirjeen, jossa lähetyksen kerrottiin vaurioituneen pahasti kuljetusliikkeen toimesta.
Paikallinen mies auttoi Paulia höynäytyksessä
Paketti lähti matkaan, mutta se ei riittänyt Paulille: hän päätti pyytää apua höynäytyksessä paikalliselta nigerialaismieheltä, Absulta.
– Absu otti yhteyttä Facebook-mainoksen kautta, jossa etsin alueelta ihmistä tekemään minulle pientä palvelusta korvausta vastaan. Kohdensin mainoksen alueelle, missä tää huijari asui. Yhteydenottoja tuli runsaasti ja sitten löysin Absun.
Pauli pyysi lähistöllä asuvalta Absulta, että hän laittaisi huijarin kotitalon ovelle suomenkielisen lapun, jossa lukisi "lähetystä on yritetty toimittaa".
Pauli halusi tällä vaikeuttaa huijarin toimia entisestään, ja saada hänet ottamaan yhteyttä epätoivoisesti Postin asiakaspalveluun.
"Olihan se hervottoman hauska ajatus, että sinne ilmestyy suomenkielinen lappu ovelle"
Pauli värväsi paikallisen miehen viemään huijarin kotiovelle postin ilmoituksen.
Absu teki työtä käskettyään ja kävi tulostamassa Paulin tekemän postilapun paikallisessa nettikahvilassa.
– Absu teki sen mitään ennakkomaksua. Hän suoritti tehtävän ja kuvasi videon tapahtumasta niin kuin pyysin. Olihan se hervottoman hauska ajatus, että sinne ilmestyy suomenkielinen lappu ovelle.
Absun suoritettua tehtävän, Pauli palkitsi avustajansa ruhtinaallisesti laittamalla hänen tililleen jopa pientä ekstraa. Absu kertoi rahan tulleen hänelle tarpeeseen ja kiitti vuolaasti Paulia.
Huijari oli kiukkuinen huomattuaan tulleensa itse huijatuksi.
Huijari huomasi lapun ja tajusi lopulta tulleensa Paulin huijaamaksi
Pauli oli onnistunut vaivaamaan nigerialaismiestä lopulta mitä erinäisimmin kääntein. Aikaa oli kulunut useita viikkoja ja huijari odotti edelleen pakettia saapuvaksi kotiosoitteeseensa.
Käänteiden jälkeen hän sai käsiinsä lopulta paketin, jossa odotti rikkinäinen iPhone, Fazerin sininen suklaalevy sekä läjä Saab-kuvia.
Tämä oli se hetki, kun mies itse tajusi tulleensa huijatuksi.
– Paketti tuli sitten lopulta perille ja siitähän se tosiaan sitten tajusi. Hän oli kysynyt myös Postin asiakaspalvelusta, että mikä tää juttu oikein on. Onko paketti tuhoutunut matkalla ja niin edespäin. Postista annettiin vastaus, että nyt sinua itseä on taidettu huijata, että ei tämä ole oikein mahdollista, Pauli muistelee.
Mies otti tämän jälkeen Pauliin yhteyttä WhatsApp:ssa varsin vihaisena.
"Huijari oli kiukkuinen. Hän halusi sytyttää Saabini tuleen"
– Huijari oli kiukkuinen. Hän halusi sytyttää Saabini tuleen. Mutta taisi ymmärtää itsekin, että hän tässä yritti alunperin huijata.
Kysyimme Paulilta lopuksi pelottaako häntä, että tämänkaltaiset huijarit tulisivat kostamaan hänelle tekonsa.
– Ei pelota. Kotmaisissa huijaustapauksissa en paljasta ikinä mitään henkilötietoja. Olisi myös outoa ajatella, että joku lähtisi syyttämään minua mistään, kun ovat itse kuitenkin tehneet väärin.
Kyseisen tarinan sekä muita Paulin tekemiä huijausvideoita pääset katsomaan hänen Youtube-kanavaltaan.