Turvapaikanhakijat halusivat Australiaan väärennetyillä passeilla – tapaus huipentui varjostukseen Helsingin keskustassa

rikos
Taitavasti väärennettyjen Kreikan passien ja henkilökorttien hinta oli 5 000 euroa.
Julkaistu 12.05.2017 06:21

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Helsingin käräjäoikeus on langettanut ehdolliset vankeustuomiot kolmelle miehelle väärennösjutussa, jonka tapahtumat alkoivat tammikuussa 2017. Poikkeukselliseen vyyhtiin nivoutuivat väärennetyt Kreikan passit, australialaiseen puhelimeen lähetyt viestit ja 5 000 euroa. Tapaus huipentui varjostukseen Helsingin Rautatieasemalla.

Turvapaikanhakijana Suomeen tullut 24-vuotias Ali oli saanut tammikuun alussa maahanmuuttovirastosta kielteisen päätöksen hakemukseensa ja palautus Irakiin uhkasi.

Alin mukaan hän ei kokemansa uhkan takia voinut palata Irakiin. Hän halusi väärän passin ja matkustaa Australiaan. Alin 22-vuotias veli Mustafa tuli kuvioon mukaan, vaikka hänen turvapaikkahakemusta ei ollut vielä ratkaistu.

Ali sai puhelimitse yhteyden Abdulaziziin, joka oli tuohon aikaan Australiassa ja operoi australialaisella puhelinliittymällä. Yhteydenpito oli tiivistä – aluksi puhelimitse ja myöhemmin Whatsappissa.

Abdulaziz lupasi järjestää veljeksille Kreikan passit ja henkilökortit. Niiden hinta oli 5 000 euroa. Sellaiset tilattiin.

Abdulaziz matkusti Australiasta Thaimaahan ja sieltä edelleen 12. helmikuuta Kreikkaan.

Maaliskuun alussa veljekset saivat Abdulazizilta ohjeita, joiden mukaan piti opetella englantia, käydä parturissa, ostaa tietyn merkkisiä vaatteita ja tutustua Australian maantietoon.

Passikuvat Whatsappissa

Whatsappissa Ali lähetti Kreikassa olleelle Abdulazizille useita passivalokuvia veljeksistä ja muita tietoja.

Australian poliisilta myöhemmin saatujen tietojen mukaan Abdulaziz oli ollut talvella yhteydessä myös irakilaiseen puhelinliittymään. Viestit koskivat passeja ja ihmisten salakuljettamista.

Abdulaziz oli teletietojen mukaan ollut yhteydessä myös kreikkalaiseen puhelinliittymään, jonne hän välitti veljesten valokuvia ja passiin liittyviä henkilötietoja.

Nämä kontaktit jäivät Suomen tutkinnassa tuntemattomiksi.

Western Unionilta saadun tiedon mukaan Abdulaziz oli nostanut rahaa Kreikassa. Tutkinnassa selvisi, että Abdulaziz oli vastaanottanut tammi-maaliskuussa 2017 yhteensä yli 20 000 Yhdysvaltain dollaria rahansiirtoina. Lisäksi hän oli lähettänyt Kreikasta Ruotsiin 913 dollaria. Tälle rahaliikenteelle ei jutussa saatu selitystä.

Kun rajavartiosto myöhemmin tutki Suomessa olleiden veljesten puhelimet, niistä selvisi molempien tehneen nettihakuja Australiasta.

Maaliskuun alkupuolella Abdulaziz matkusti Kreikasta Ruotsiin ja liikkui Malmön alueella. Yhteydenpito kreikkalaisen liittymään ja irakilaisen liittymään jatkui.

Maaliskuun lopussa hän jatkoi Tanskaan ja samana päivänä Helsinkiin.

Suomeen ja tullitarkastus

Abdulaziz saapui Helsinkiin 25. maaliskuuta lennolla Kööpenhaminasta.

Tulli poimi hänet muiden matkustajien joukosta tarkastukseen. Miehen matkustajaprofiili oli sellainen, joka kiinnosti.

Tarkastuksessa tullimiehet huomasivat väärät passit, mutta niitä ei otettu pois. Tapauksesta ilmoitettiin rajavartijoille ja Abdulaziz päästettiin jatkamaan.

Rajavartiolaitoksen miehet varjostivat Helsinkiin suunnannutta miestä.

Samana päivänä Abdulaziz tapasi Alin Helsingin rautatieasemalla. Miehet jatkoivat sieltä kävellen Forumin suuntaan ja Mannerheimintiellä kaksikko otettiin kiinni.

Alilla ei ollut rahaa, vaan passit olisi maksettu myymällä omaisuutta Irakissa.

Kansainvälistä rikollisuutta

Juttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa huhti-toukokuun vaihteessa.

Oikeudessa Abdulaziz kiisti kaikki rikokset ja sanoi jonkun muun käyttäneen hänen puhelintaan. Käräjäoikeus ei pitänyt tätä uskottavana, vaan katsoi hänen toimineen erityisen suunnitelmallisesti osana kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta.

Ali puolestaan myönsi tilanneensa passit, mutta sanoi olleensa pakkotilassa, kun käännytys uhkasi. Oikeuden mukaan maasta poistamisen uhka ei ole pakkotila, eikä se myöskään lieventänyt rangaistusta.

Veli kiisti tienneensä passeista mitään. Tätäkään oikeus ei uskonut, kun hän kuitenkin oli lähettänyt valokuvia veljelleen.

Alille tuomittiin 60 päivää vankeutta väärennyksestä ja Mustafalle 45 päivää. Molemmat olivat ehdollisia.

Abdulaziz sai törkeästä väärennyksestä yhdeksän kuukautta vankeutta. Kun häntä ei ollut aiemmin tuomittu Suomessa, vankeus langetettiin ehdollisena.

Oikeus määräsi vangittuna olleen Abdulazizin vapautettavaksi tiistaina ja hän on jo poistunut maasta.

"Uudet markkinat"

Tapaus oli rajavartiostollekin uudenlainen.

– Tässä kokeiltiin uusia markkinoita, sanoo jutun tutkinnanjohtaja Jan Sundell rajavartiolaitokselta.

– Meillä on havaintoja, että ihmissalakuljettajat tarjoavat Suomesta poistettaville uusia palveluja. Seuraamme tilannetta mielenkiinnolla.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos