Turvapaikanhakijoista halutaan teknologiayritysten myyntitykkejä: "Uskon tähän kuin pässi suuriin sarviin"

14:51img
Julkaistu 17.06.2016 10:09

MTV UUTISET

Keski-Suomessa on otettu turvapaikanhakijoiden ammattitaito tehokäyttöön. Kielitaitoisista hakijoista halutaan kouluttaa suomalaisten teknologiayritysten myyntitykkejä Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan markkinoille.

Yli 19 000 turvapaikanhakija odottaa yhä päätöstä siitä, saavatko he jäädä Suomeen vai eivät. Vastaanottokeskuksissa asuu vielä enemmän ihmisiä, Maahanmuuttoviraston arvion mukaan noin 25 000 henkeä.

Odottelu on puuduttavaa ja monet hakijat tekisivät mielellään töitä. Samaan aikaan monilla Suomen alueilla on huutava pula osaavista työntekijöistä. Kaupan päälle moni yritys kaipaa uutta tehoa tuotteidensa markkinointiin Suomen ulkopuolelle. 

Saarijärven ja Kyyjärven vastaanottokeskuksessa Keski-Suomessa on keksitty ratkaisu, joka toivottavasti hyödyttää kaikkia. Kielitaitoisia turvapaikanhakijoita koulutetaan yritysten myyntitykeiksi.

– Meillä on Suomessa paljon teknologiaa, joka pitäisi viedä maailmalle. Vastaanottokeskuksessa on paljon kielitaitoisia turvapaikanhakijoita, joukossa on jopa markkinoinnin ammattilaisia, Saarijärven ja Kyyjärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen sanoo.

Työpaikkoja tyhjästä

Vastaanottokeskus sai lahjoituksena tietokoneita, joiden avulla turvapaikanhakijoille pystyttiin järjestämään nopea koulutus. Tavoitteena on, että heistä tulisi vienninedistämisen myyntitykkejä.

– Mentiin yhteen yritykseen, joka tahtoo, että pojat lähtisivät Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-Itään markkinoimaan heidän tuotteitaan, Kuosmanen kertoo.

Tässä järjestelyssä voittavat Kuosmasen mielestä kaikki.

– Aina valitetaan, että turvapaikanhakijat vievät suomalaisten työt. Nyt työpaikkoja luodaan tyhjästä. Uskon tähän kuin pässi suuriin sarviin.

Maahanmuuttajia kaivataan työvoimaksi myös Itä-Suomessa. Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo, että alueella on huutava pula muun muassa metalli- ja ict-alan ammattilaisista. Karjalaisen mukaan monissa työtehtävissä pääsee alkuun jo auttavalla englannin kielen taidolla.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset