Suomalaistutkija suhtautuu epäilevästi lausuntoihin, joiden mukaan Turkin ja EU:n välillä saavutettu tulos merkitsisi läpimurtoa pakolaiskriisin ratkaisussa.
Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa, että ongelmia on yhä paljon. Yksi peruskysymyksistä on se, kuinka moni Turkissa olevista pakolaisista tämänkään jälkeen luottaa siihen, että heillä on Turkissa tulevaisuus. Alaranta arvioi, että paine jatkaa matkaa Turkista Eurooppaan jatkuu edelleen.
Plussapuolella on, jos EU:n lupaamalla avulla pystytään helpottamaan Turkissa olevien syyrialaispakolaisten asemaa kuten saamaan lapset kouluun.
Huippukokouksessa sovittiin periaatteesta, jonka mukaan Turkki ottaisi takaisin Kreikan saarille salakuljettajien avulla saapuneet ihmiset ja EU-maat puolestaan ottaisivat pakolaisia vastaan suoraan Turkista. Alaranta arvioi, että toteutus tulee olemaan vaikeaa.
– Idea on ollut pitkään esillä, mutta sitä ei ole ollut juuri halukkuutta lähteä tekemään. Tästä varmaan väännetään EU-maiden kesken tosi paljon.
Alaranta epäilee myös sitä, pystytäänkö turkkilaisille antamaan viisumivapaus kesäkuun loppuun mennessä.
– Sitä tullaan varmaan vastustamaan useammankin EU-valtion taholta.
Lupausta Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen tiivistämistä Alaranta nimittää teatteriksi.
– Luulen, ettei kumpikaan osapuoli usko siihen, että jäsenyysneuvottelujen lämmittäminen olisi jollain tavalla aitoa.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää EU-maiden ja Turkin huippukokouksen tulosta enemmän linjauksena kuin läpimurtona:
2:41
Ovatko turvapaikanhakijat turvallisuusuhka? Näin asiaa kommentoivat kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.):
4:05