Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsbergin mukaan presidentti Sauli Niinistön Yhdysvaltain-vierailu synnyttää kysymyksiä siitä, millaista sotilaallista tukea Yhdysvallat Suomelle tarjoaa.
Niinistö kertoi Joe Bidenin tavattuaan, että Suomen ja Yhdysvaltojen puolustus- ja turvallisuusyhteistyö tiivistyy.
– Tämä on tällainen yhteistyön tiivistäminen, joka johtaa kenties isompiinkin muutoksiin, joista emme vielä tiedä, Forsberg arvioi MTV:n Seitsemän uutisissa.
– Tuki jäi näissä neuvotteluissa hämärän peittoon, mutta varmasti jonkinlaista tukea tulee. Homma varmasti konkretisoituu nopeallakin aikataululla.
"Strateginen signaali"
Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsströmin mukaan yhteistyön tiivistyminen on "strateginen signaali".
– Varmastikin on päästy yhteisymmärrykseen, miten tämä niin sanottu prosessi tulee etenemään, Forsström arvioi.
Niinistö kuvasi yhteistyön tiivistymistä prosessina. Senkään sisällöstä ei ole toistaiseksi tietoa.
– Ensimmäisessä tapaamisessa ei voitu julistaa lopputulosta, niin julistetaan, että alkaa prosessi. Prosessihan voi olla aika nopeakin, se jatkuu puolustusministeri (Antti) Kaikkosen vierailulla Yhdysvalloilla ensi viikolla. Varmaan uusia uutisia tulee sen jälkeen, tutkijakollegiumin johtaja Forsberg sanoi.
Lue lisää: MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa – tässä tuoreimmat tiedot
Major non-NATO ally?
Iltalehden tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi olisivat saamassa samanlaisen liittolaisaseman kuin esimerkiksi Japanilla ja Israelilla on Yhdysvaltain kanssa. Tätä kutsutaan Major non-NATO ally -asemaksi.
Forsbergin mukaan se helpottaisi kaikkea puolustusyhteistyötä.
– Helpottaisi tietojenvaihtoa, asekauppaa, puolustusmateriaaliyhteistyötä ja tutkimusta. On hyvin mahdollista, että tämä asema on yksi prosessi välivaihe.
Tilanne on kuitenkin edelleen hyvin epäselvä, ainakin ulospäin. Forsbergin mukaan ulostuloissa käytetään kryptistä kieltä, koska prosessin lopputulosta ei voida tietää varmaksi.
– Tilanne on sen verran kireä, että signaalia halutaan lähettää, mutta ei voida kertoa ihan täsmälleen, mitä kaikkea on puhuttu ja ei ole puhuttu.