Monet poliitikot yrittävät hyötyä Britannian kansanäänestyksen tuloksesta ja vaatia vastaavaa kansanäänestystä omissa maissaan. EU-eroa ajavat ryhmät kuitenkin pahasti paitsiossa maidensa päätöksenteossa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku MTV Uutisissa.
EU-maiden johtajat pohtivat nyt kuumeisesti, miten Britannian ja EU:n suhteet järjestetään jatkossa ja millä aikataululla neuvottelut asiasta etenevät. Julkisuudessa on jo pohdittu sitäkin, onko kansanäänestyksen tulos sitova.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku pitää vaalituloksen mitätöintiä epätodennäköisenä
– Kaikille on ollut selvää, mistä äänestettiin. Tulos tuo poliittista painetta, että Britannia aloittaa eroprosessin.
Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen on riemuinnut brexit-äänestyksen tuloksesta. Hän toivoo samanlaista äänestystä Ranskaan ja muihin EU-maihin. Monet muutkin poliitikot erilaisista ryhmistä yrittävät hyötyä brittien äänestystuloksesta. Suurta eroaaltoa tuskin tulee ainakaan pian, Tuomas Iso-Markku arvelee.
– Useissa maissa on poliittisia toimijoita, jotka vaativat kansanäänestystä ja olisivat valmiita siihen. Mutta ainakin tällä hetkellä nämä ryhmät ovat hyvin eristyksissä poliittisesti.