Britannian EU-ero toteutuu hyvin todennäköisesti alkuvuodesta, jos tuoreen mielipidekyselyn ennustama vaalivoitto konservatiiveille toteutuu, sanoo tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.
YouGov-yhtiön tekemässä kyselyssä pääministeri Boris Johnsonin konservatiivien ennustetaan saavan yli 40 lisäpaikkaa ja selvän enemmistön parlamentin alahuoneeseen.
– Johnson on saanut siivottua konservatiivipuolueen kapinallisista, jotka eivät hyväksyneet hänen sopimustaan tai jotka olisivat halunneet perua koko EU-eron, Miettinen kuvaa uutta tilannetta.
Erosopimukseen liittyvän laajan lainsäädännön käsittelyyn parlamentissa jää vaalien jälkeen vain noin kuukausi, kun joulutauko otetaan huomioon. Miettisen mukaan aikataulu on tiukka, mutta mahdollinen.
– Voidaan hyvin suurella todennäköisyydellä olettaa, että brexit toteutuu tammikuun lopussa tai jonkin hyvin pienen teknisen lisäajan jälkeen, Miettinen arvioi.
Brexitin toteutumisen jälkeen ovat kuitenkin edessä vaikeat neuvottelut uudesta suhteesta EU:n kanssa poikkeuksellisen lyhyen siirtymäajan eli alle vuoden kuluessa.
Se on Miettisen mukaan todella vähän, kun huomioidaan, että esimerkiksi EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen neuvotteluun kului lähes 10 vuotta.
Kovan EU-eron vaarat uhkaavat ensi vuoden lopussa
Pääministeri Johnson on ainakin tähän saakka torjunut ajatuksen siirtymäajan pidentämisestä. Jos hän pysyy kannassaan ja jos neuvotteluissa ei ehditä saada aikaan sopua, edessä voivat olla erityisesti kauppasuhteiden osalta kovan EU-eron kielteiset seuraukset.
– Brexit toteutuu, mutta sopimuksettoman eron ongelmat ovat uudelleen edessä, Miettinen tiivistää tilanteen.
YouGovin tuoreen kyselyn mukaan konservatiivit saisivat 359 parlamenttipaikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Työväenpuolue romahtaisi 211 parlamenttipaikkaan menettäen 51 kansanedustajaa.
Yliopistotutkijan mukaan YouGovin MRP-kyselylle antaa laajan otoksen lisäksi painoarvoa se, että se pyrkii selvittämään todellisia muutoksia parlamentin paikkamäärissä pelkän puolueiden suhteellisen kokonaiskannatuksen sijaan.
Viimeksi mainittu ei enemmistövaalitavan oloissa usein kuvasta lopullisia voimasuhteita parlamentissa – huomattavallakin kannatuksella voi jäädä ilman yhtään kansanedustajaa ja päinvastoin.
Miettisen mukaan YouGovin kysely ennusti edellisissä vuoden 2017 vaaleissa melko hyvin lopputuloksen, jossa yksikään puolue ei saanut enemmistöä alahuoneeseen.