Tutkija: Nämä asiat tekevät perussuomalaisista poikkeuksellisen puolueen – "Pitää mennä sinne 70–80-luvun taitteeseen..."

1:35img
Markku Jokisipilä puhuu Perussuomalaiset Halla-ahon ja Purran linjalla -kirjassaan maineriskistä: Pelkäsikö hän tulevansa leimatuksi kirjansa vuoksi? Katso videolta tutkijan vastaus!
Julkaistu 30.09.2021 10:07

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Perussuomalaisiin perustuvan kirjan kirjoittaneen historiantutkijan mukaan perussuomalaiset on poikkeuksellinen puolue Suomen poliittista historiaa tarkastellessa. 

Päätös kirjoittaa mielipiteitä ja tunteita herättävästä puolueesta ei ollut Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilälle helppo.

Jokisipilän mukaan keskimääräinen sävy, jolla perussuomalaisista on puhuttu ja keskusteltu akateemisessa maailmassa, on huomattavasti kriittisempi kuin muiden puolueiden osalta. 

– Se, mikä puolueen erottaa, on se, puolueen tavoitteiden hyväksyttävyyden ja puolueen legitiimiyden kyseenalaistavaa keskustelua käydään sen ympärillä huomattavasti enemmän kuin muiden puolueiden

– Tai voisi sanoa, että muiden puolueiden ympärillä sellaista ei käydä lainkaan, Jokisipilä jatkaa. 

Lue myös: Onko perussuomalaiset äärioikeistoa? Tutkija analysoi uutuuskirjassa: Tämä on suuri ero Jussi Halla-ahon ja Riikka Purran välillä

Perussuomalaiset on poikkeuksellinen puolue monestakin syystä

Kirjailija-tutkija kuitenkin kertoo Perussuomalaiset Halla-ahon ja Purran linjalla -kirjassaan, että halu kirjoittaa perussuomalaisista perustuu siihen, että hän on kiinnostunut puolueen poikkeuksellisuudesta.

Kysyttäessä, mikä tutkijan mielestä puolueessa on tämä erityisen poikkeuksellinen piirre, hän toteaa, että erityispiirteitä on useita – niin hyvässä kuin pahassa. 

Nykypäivän politiikassa Jokisipilän mukaan etenkin perussuomalaisten puhetyyli ja muista puolueista poikkeavat linjaukset erottavat heidät poliittisella kentällä muista. 

Esimerkkinä hän nostaa ilmastomuutokseen, maahanmuuttoon ja Euroopan unioniin liittyvän keskustelun, jossa puolueen linjaukset ovat hyvin kaukana muiden puolueiden vastaavista.  

– Poikkeuksellista myös historiallisesti on se, että SDP:tä, keskustaa tai kokoomusta meillä ei kovin moni poliittinen ryhmä ole pystynyt haastamaan. Perussuomalaisilta se on onnistunut. 

– Ennen perussuomalaisia pitää mennä sinne 70–80-luvun taitteeseen ja SKDL:ään (Suomen Kansan Demokraattinen Liitto), kun viimeksi nähtiin tällaista, tutkija jatkaa. 

Kannatus ja äänestäjäkunta harvinaisen heterogeenisiä

Jokisipilän mukaan myös puolueen valtakunnallinen kannatus on jotain hyvin poikkeuksellista.

Kannatuksen erityislaatuisuudesta kertoo Jokisipilän mukaan etenkin viimeaikaisten vaalien tulokset, jotka ovat olleet monella tapaa perussuomalaisille edullisia. 

Kevään kuntavaaleissa puolueen silloinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli Helsingin suurin ääniharava. 

Puolue keräsi ääniä useissa kaupungissa sijoittuen esimerkiksi Porissa, Vantaalla ja Oulussa kolmen eniten ääniä kahmineen puolueen joukkoon. 

Hänen mukaansa millään muulla puolueella ei ole ollut suomalaisen puoluehistorian aikana yhtä heterogeenistä äänestäjäkuntaa kuin perussuomalaisilla tämän päivän Suomessa.  

– Siellä on sosioekonomisesti hyvin monen näköistä ryhmää äänestämässä puoluetta. Ja sitten vielä maantieteellisestikin: löytyy suurista kaupungeista, maakuntakaupungeista ja ihan maaseudulta kannatusta. 

Onko perussuomalaiset äärioikeistoa? Jokisipilä kysyi asiaa puolueen entiseltä puheenjohtajalta, Jussi Halla-aholta ja Riikka Purralta, sekä pohti, ovatko median käyttämä termistö puolueesta puhuttaessa perätöntä. Katso alla oleva video!

11:27img

Markku Jokisipilä puhuu kirjassaan maineriskistä: Pelkäsikö hän tulevansa leimatuksi kirjansa vuoksi? Katso videolta tutkijan vastaus!

Tuoreimmat aiheesta

Perussuomalaiset