Tutkija: Trumpilla paine osoittaa, että Helsingin tapaamisella saadaan jotain aikaan, Putinilla ei – "Hänen tarvitsee tulla vain paikalle"

7:46img
Julkaistu 12.07.2018 08:57

Salla Laurila

Trumpin lausunnot Nato-kokouksessa saivat saksalaiset diplomaatit pöyristymään pahoin. Tutkijan mukaan kova puhe on Yhdysvaltojen presidentin taktiikka, joka saattaa antaa kansainvälisesti väärän signaalin.

Trumpin Euroopan-vierailu alkoi eilen Nato-maiden ja kumppanien tapaamisella, jota ennen Trump ryöpytti Saksaa kovin sanoin mainiten muun muassa, että Venäjä pitää Saksaa vankina, koska suurin osa Saksan kaasusta tulee Venäjältä.

Trump myös sanoi, että Yhdysvallat maksaa liikaa Natolle ja tylytti Saksaa siitä, että se käyttää liian vähän rahaa puolustusmenoihinsa.

Voiko Trumpin sanoihin luottaa?

MTV:n kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kommentoi Trumpin tuoreimpia kommentteja aamun Huomenta Suomen lähetyksessä tuoreeltaan.

– Iltapäivällä tilanne kääntyikin täysin toisin päin ja viesti oli, että transatlanttiset suhteet ovat kunnossa. Nyt pitää tietysi kysyä, että mitä maailman pitäisi kuunnella ja mihin Trumpin sanoihin pitäisi luottaa.

– Trump sanoo, että ei siedä valeuutisia, mutta tulee sellainen tunne, että Trump on itse suurin valeuutisten levittäjä, Nurminen kommentoi.

Nurmisen mukaan Saksassa Trumpin kommentteihin on suhtauduttu ynseästi.

– Erityisesti saksalaiset diplomaatit olivat häkeltyneitä ja äkämystyneitä, koska he lähtivät siitä, että tällainen peli ei voi olla kansainvälisessä politiikassa uusi musta.

Tiukka puhe on presidentin taktiikka

Myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Trumpin politiikkaa ja tulevaa Suomen Trumpin ja Putinin tapaamista. Tutkijan mukaan kova kielenkäyttö on osa Trumpin taktiikkaa.

– Ongelma on juuri siinä, että bisnesmies voi toimia näin, mutta Yhdysvaltojen presidentiltä se antaa hyvin erilaisia signaaleja, joita voidaan tulkita väärin, oli kyse sitten Moskovasta, Pekingistä tai Brysselistä.

Salonius-Pasternak muistuttaa, että Euroopan-vierailullaan Trump on poliitikoista se, jolla on suurimmat paineet antaa ymmärtää kokousten tuottaneen jonkinlaisia konkreettisia tuloksia.

– Helsingin kokouksessakin varmasti puhutaan vaikeista asioista. Putinin ei tarvitse osoittaa, että hän saa tästä jotain, vaan ainoastaan ilmaantua paikalle suurvallan johtajana.

Vanhempi tutkija pitää toistaiseksi epävarmana sitä, millaisen ulostulon Trump tulee Helsingin kokouksesta myöhemmin antamaan. Salonius-Pasternak arvelee, että Trump saattaa kokouksen jälkeen toistella Venäjän valtion propagandaa.

– Hän voi epäsuorasti hyväksyä Krimin valtauksen, tällä olisi suuri merkitys. Nähtäväksi jää. 

Tuoreimmat aiheesta

Trump ja Putin Suomessa