Tutkija varoittaa pimeästä datasta: Meemit ja poissaoloilmoitukset tuhoisia

aop metro, älypuhelin, kännykkä, matkustaja, mobiili
Suurin osa pilvipalveluun tallennetusta datasta on niin sanottua "pimeää dataa", eli sitä käytetään vain kerran.All Over Press
Julkaistu 12.08.2024 06:01

Lotta Stenroos

lotta.stenroos@mtv.fi

Harva tulee ajatelleeksi, että kavereille jaettujen hauskojen meemien tai pöhköjen somevideoiden lähettämisen olevan haitallisia ympäristölle. Asiantuntijoiden mukaan niiden ympäristövaikutus voi olla yllättävän suuri. 

Kaikki hauskat meemit, vitsit ja elokuvat, joita jaamme mielellämme ystävien ja perheenjäsenten kanssa, varastoituvat johonkin datakeskukseen ja kuluttavat massiivisia määriä energiaa. 

Tutkimuksissa on havaittu, että suurin osa pilvipalveluun tallennetusta datasta on niin sanottua "pimeää dataa", eli sitä käytetään kerran eikä enää koskaan sen jälkeen, kertoo The Guardian artikkelissaan.

Pimeään dataan kuuluvat myös kaikki vastaa kaikille -sähköpostiketjut. Tutkimusten mukaan lähes 70 prosenttia yritysten käyttämästä datasta käytetään vain kerran.

Datallakin on hiilijalanjälki

Loughboroughin yliopiston professori Ian Hodgkinson on tutkinut pimeän datan ilmastovaikutuksia ja sitä, miten niitä voisi vähentää. 

Hodgkinsonin mukaan monet olettavat, että data on hiilineutraalia, mutta se on virhe: jokaiseen tietoon liittyy hiilijalanjälki.

– Jokainen tieto, olipa se sitten kuva, Instagram-postaus tai mikä tahansa, aiheuttaa hiilijalanjäljen, Hodgkinson sanoo The Guardianille. 

– Datalla ehdottomasti on kielteisiä ympäristövaikutuksia, Hodgkinson jatkaa. 

Yksi hauska meemi ei tietenkään tuhoa maapalloa, mutta miljoonilla käyttämättöminä ihmisten laitteille tallennetuilla meemeillä on vaikutusta, Hodgkinson kertoo The Guardianille. 

Pilvipalveluoperaattoreilla ja teknologiayrityksillä on taloudellinen kannustin estää ihmisiä poistamasta roskatietoja, sillä mitä enemmän tietoja tallennetaan, sitä enemmän ihmiset maksavat niiden järjestelmien käytöstä.

"Älkää lähettäkö vastaa kaikille -sähköposteja"

Yksi asia, jolla ihmiset voivat vähentää tietomassaa ja sitä kautta vaikuttaa sen aiheuttamaan energiakulutukseen, on turhien sähköpostien lähettäminen. 

– Voisimme esimerkiksi välttää "Vastaa kaikille" -painiketta, huomauttaa Hodgkinson. 

Lue myös: Atlantin virtaukset uhkaavat romahtaa luultua nopeammin – Englannin etelärannikko saattaa 100 vuoden päästä olla jään peitossa

Hodgkinson kertoo kuulevansa usein, että jokainen tavallinen sähköposti vastaa noin 4 grammaa hiiltä. 

– Monet ihmiset uskovat, että se on hiilineutraalia, mutta se ei ole sitä. Joten näiden kysymysten esittäminen, joita emme ole koskaan aiemmin kysyneet organisaatioiden sisällä, voi vaikuttaa suuresti käyttäytymisen muutokseen, muistuttaa Hodgkinson.

Lue myös: Ilmaston lämpenemisellä erikoinen vaikutus: Pidentää päivää

3:18imgHakukonejätti Google investoi miljardi euroa Haminan datakeskuksen laajentamiseen

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos