Ilmaston lämpenemisellä erikoinen vaikutus: Pidentää päivää

Viimeisimpien analyysien mukaan ilmaston lämpeneminen aiheuttaa päivän pituuden pitenemistä, sillä merijään massiivinen sulaminen hidastaa maapallon pyörimistä, kertoo The Guardian.

Päivän pituuden muutoksessa on kyse millisekunneista, mutta tämä riittää potentiaalisesti häiritsemään internet- ja pankkiliikennettä ja GPS-navigointia, jotka kaikki perustuvat tarkkaan ajanmittaukseen.

– Tutkimus vahvistaa, että Grönlannin ja Antarktiksen huolestuttava jään menetys vaikuttaa suoraan päivän pituuteen, pidentäen päiviämme, kertoo tutkimuksessa mukana ollut tutkija Santiago Belda Espanjan Alicanten yliopistosta.

– Päivän pituuden vaihtelu vaikuttaa kriittisesti ei ainoastaan siihen, miten mittaamme aikaa, vaan myös GPS:ään ja muihin teknologioihin, jotka ohjaavat modernia elämäämme.

Kuun vetovoiman vaikutus on pidentänyt päivää tasaisesti geologisen ajan kuluessa. Mutta Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköiden sulaminen johtaa siihen, että enemmän vettä on lähellä päiväntasaajaa. Tämä tekee maapallosta litistyneemmän – tai paksumman – hidastaen planeetan pyörimistä ja pidentäen päivää entisestään.

Muutos tapahtunut muutamassa sadassa vuodessa

Ilmiö näkyi myös äskettäin toteutetussa tutkimuksessa, joka osoitti veden uudelleenjakautumisen aiheuttaneen Maan pyörimisakselin siirtymisen. 

– Näemme ihmiskunnan vaikutuksen koko maapallon systeemiin: Emme vain paikallisesti kuten lämpötilan nousussa, vaan todella perustavanlaatuisesti muuttaen miten se liikkuu avaruudessa ja pyörii, kertoo professori Benedikt Soja Sveitsin ETH Zürichistä Guardianille.

– Hiilipäästöjemme ansiosta olemme saaneet tämän aikaan vain 100 tai 200 vuodessa. Aikaisemmat prosessit ovat jatkuneet miljardeja vuosia, jatkaa Soja.

– Se on merkittävää.

Tutkijat kertovat The Guardianille ilmiön olevan selkeä osoitus siitä, kuinka ihmiskunnan toimet muuttavat maapalloa ja sotkevat luonnollisia prosesseja, jotka ovat olleet olemassa miljardeja vuosia. 

Lue myös:

    Uusimmat