Tutkija: Venäjä vahvistaa suurvalta-asemaansa Syyriassa – iskenyt lännen tukemia kapinallisia vastaan

7:59img
Julkaistu 05.10.2015 07:43
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija uskoo, että Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa vahvistaakseen suurvalta-asemaansa Yhdysvaltojen ja Kiinan silmissä.

Kun Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriassa viime keskiviikkona, se ilmoitti kohteekseen Isisin valmennusleirit. Eilen Reuters uutisoi, että iskuista Isisiin on kohdistunut vain yksi kahdestakymmenestä.

– Suurin osa niistä on tehty lännen tukemia kapinallisia vastaan, vahvistaa maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen Huomenta Suomessa.

Paronen selittää, että Venäjän näkökulmasta kaikki Bashar al-Assadin hallintoa vastustavat ovat terroristeja ja siten mahdollisia iskujen kohteita.

Bashar al-Assadin hallinto on Venäjän ainoa liittolainen Lähi-idässä ja siitä halutaan pitää kynsin hampain kiinni.

– Niin Venäjä vahvistaa suurvalta-asemaansa Yhdysvaltojen ja Kiinan silmissä, Paronen toteaa.

– Lähi-idän konfliktuaalinen kehitys ruokkii suurvaltapolitiikan pönkittämisen mahdollisuutta. Venäjä pyrkii menneen suurvallan statukseensa.

Venäjä on ollut jo aiemmin samassa rintamassa niin ikään al-Assadin hallintoa tukevan Iranin kanssa. Paronen pitää sotilasvoiman lisäämistä loogisena kehityksenä.

”Piilotettua tiedonjakoa Yhdysvaltojen kanssa”

Vaikka Yhdysvaltain presidentti Barack Obama arvosteli Venäjän toimia Syyriassa, Parosen mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on täytynyt olla yhteistoimintaa ja tiedonjakoa, että yhteentörmäykset Syyriassa on vältetty.

– Jonkunlaista piilotettua tiedonjakoa on ollut pakko olla, että ilmatilassa on voinut toimia. Ei kuitenkaan mitään valtionpäämiestasolla tunnustettua.

Venäjä on arvioinut, että aikoo jatkaa ilmaiskuja Syyriassa kolmesta neljään kuukautta. Venäjä tuskin saavuttaa ilmoittamiaan tavoitteita siihen mennessä ja saattaa jatkaa iskuja pidempään, mutta Paronen ei pidä todennäköisenä, että Venäjä lähettäisi paikalle maajoukkoja.

– Venäjän maajoukot ovat suunniteltu puolustamaan lentotukikohtia ja laivastotukikohtia. Ne ovat itsepuolustukseen tarkoitettuja joukkoja.

Kiinnostavaa tilanteessa on myös raha: miten valtion rahat riittävät operaatioon talouspakotteista huolimatta, kun öljyn hintakin laskee?

– Taloudellisen kasvun hidastumisesta huolimatta Venäjällä on vakaa aikomus kehittää sotilaallista suorituskykyään. Tarvittaessa tingitään jostain muusta.

Tuoreimmat aiheesta

Isis