Suomalaistutkija: Syyriasta tuli kansainvälisen politiikan ylipaineventtiili

syyria aleppo pako sota
Tuhannet ihmiset ovat paenneet viime päivänä Aleppon kaupungista.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 09.02.2016 20:24
Toimittajan kuva

Aino Huilaja

aino.huilaja@mtv.fi

@ainohuilaja

Viime viikolla Venäjä kiihdytti ilmaiskujaan Aleppon seudulla, mikä sai kymmenet tuhannet syyrialaiset pakenemaan kodeistaan Turkin rajalle. Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että Aleppon taistelu vahvistaa presidentti Bashar al-Assadia sekä hänen liittolaistaan Venäjää.

Suomalaistutkijan mukaan Syyriasta on tullut kansainvälisen politiikan ylipaineventtiili.

– Kun idän ja lännen vastakkainasettelu on nyt tosiasia, niin Syyrian sodassa nämä osapuolet kohtaavat. Siellä molemmat osoittavat omaa suorituskykyään olematta suorassa konfliktissa toistensa kanssa, avaa Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen. 

Paronen sanoo Venäjän haluavan todistaa mm. strategisten pommitusilmavoimiensa sekä pitkän kantaman aseistuksen suorituskykyä. Yhdysvallat puolestaan operoi sekä Syyriassa että Irakissa erikoisjoukkoineen. Lisäksi Yhdysvallat käyttää Syyriassa mittavaa ilma-asettaan.

– Saudit puolestaan eivät voi sotia suoraan Iranin kanssa, joten he tukevat ryhmittymiä, jotka sotivat shiialaisia ryhmiä vastaan Syyriassa, Paronen listaa.

Venäjä vahvistuu Aleppo-operaation myötä

Useat kansainväliset tutkijat ovat esittäneet arvioita, että juuri Aleppon taistelut voivat olla Syyrian sodan käännekohta. Näin on myös Parosen mielestä.

– Jos Assadin joukot saavat Aleppon vallattua Venäjän tuella, silloin voidaan puhua jo käännekohdasta. Hajanaisten oppositioryhmien toiminta joutuu yhä ahtaammalle Pohjois-Syyrian alueella. 

Länsimaat ovat tukeneet Syyrian oppositioryhmiä, joiden heikkenemisen myötä myös muun muassa Yhdysvaltain vaikutusmahdollisuudet Syyriassa voivat heikentyä. Venäjä puolestaan vahvistaa asemiaan, mikä tarkoittaa maalle pisteitä myös suurvaltapelissä.

– Eurooppa on asettanut Venäjälle talouspakotteita. Turkki on puolestaan asettunut Venäjää vastustamaan. Venäjän etua palvelee se, että se saa heikennettyä näitä toimijoita.

Venäjän on arvioitu hyötyvän muun muassa Eurooppaan saapuvista pakolaisvirroista, kun Euroopan yhtenäisyys rakoilee suhtatumisessa turvapaikanhakijoihin.  

– Oltiin sitten pakolaisvirtojen hyväksikäyttöä suunniteltu tai ei, niin Venäjän etua se joka tapauksessa palvelee, Antti Paronen summaa.

Käännekohdasta huolimatta sota jatkuu

Vaikka Syyrian oppositiotaistelijat menettäisivät vuosia hallinnoimansa Aleppon kaupungin, sota ei lopu siihen.

- Heikentyneet ryhmät voivat taantua sissitoiminnan tai terroristiorganisaation tasolle. Syyriassa tullaan todennäköisesti näkemään eri tasolla jatkuvia konflikteja hyvin pitkään, kapteeni Paronen arvioi.

Venäjän pommittaessa nimenomaan oppositioryhmittymiä Yhdysvallat on iskenyt äärijärjestö Isisiä vastaan. Silti Isis on pystynyt säilyttämään asemansa Syyrian puolella, toisin kuin Irakissa.

– Syyriassa Isis ei ole katomassa vielä mihinkään, mutta ennen pitkää Syyrian armeijakin tehostaa toimintaansa järjestöä vastaan, mikäli koko Syyria halutaan al-Assadin hallinnon alle, sanoo Antti Paronen. 

Muuttunut tilanne Syyriassa pakottaa länsimaat arvioimaan uudelleen suhtautumistaan presidentti Bashar al-Assadiin. Muun muassa Yhdysvallat syyttää häntä kemiallisten aseiden käytöstä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat