Tutkijalta synkkä arvio Yhdysvaltain vaalien jälkimainingeista: "Pahin uhkakuva on, että osavaltiot sivuuttavat vaalituloksen"

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyy useita epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä.

Yhdysvaltain marraskuun presidentinvaaleissa ennakoidaan poikkeuksellisen suurta postiäänten määrää maan synkän koronatilanteen vuoksi.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Maria Annalan mukaan Yhdysvaltain vaaleihin liittyy useita uhkakuvia tilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi.

– Kun äänestetään pandemian keskellä, joudutaan asioita tekemään eri tavalla kuin yleensä. Kaikkia ääniä ei välttämättä saada laskettua riittävän ajoissa tai ääniä voidaan alkaa kyseenalaistaa. Myös vaalivirkailijat voivat tehdä virheitä joutuessaan työskentelemään paineen alla. 

Annalan mukaan ongelmia aiheutuu erityisesti silloin, jos ääniä ei syystä tai toisesta saada laskettua osavaltioissa määräaikaan eli joulukuun 15. päivä mennessä. 

– Pahin uhkakuva on, että tuolloin osavaltiot voivat periaatteessa perustuslain mukaan sivuuttaa koko vaalituloksen ja päättää itse osavaltion hallinnossa, ketä valitsijamiehiksi valitaan. 

Tämä johtaisi Annalan mukaan todennäköisesti "erittäin laajoihin protesteihin ja levottomuuksiin", sillä pitkään vallinneen käytännön ja demokratian periaatteen mukaisesti valitsijamiehet valitaan äänestyksellä.

Kahtiajakautuminen voi syventyä

Annalan mukaan ongelmia voisi aiheutua myös osavaltioden hallinnon sisällä, sillä Yhdysvaltain perustuslaki ei yksiselitteisesti kerro, kuka viime kädessä päättää valitsijamiesten valinnasta osavaltion hallinnossa. 

– Ongelmana on, että on epäselvää kuka sen viime kädessä päättää. Monissa osavaltiossa senaatti on republikaanien hallussa, mutta esimerkiksi kuvernööri on demokraatti.

Tuolloin voisi Annalan mukaan syntyä tilanne, jossa senaatti päättää lähettää Trumpia kannattavia valitsijamiehiä ja kuvernööri puolestaan omia, kilpailevia valitsijamiehiään, eikä perustuslaki tarjoa suoraa vastausta tilanteeseen.

Annalan mukaan sekä demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin että republikaanien presidenttiehdokkaan ja nykyisen presidentin Donald Trumpin voitto voi aiheuttaa juridisia kiistoja. 

– Molemmat ovat varautuneet käymään oikeustaistelua, jos näyttää siltä, että tulos saadaan mahdollisesti käännettyä. Trump on toki omaa luokkaansa sikäli, että hän on ilmoittanut, ettei hän suostu välttämättä rauhanomaiseen vallanvaihtoon, mikäli hän pitää äänestystä epäluotettavana. Hän on esimerkiksi luonut kuvaa siitä, että postiäänestys on epäluotettava.

Annalan mukaan pahimmillaan Trumpin kylvämä epäluuloisuus vaalien luotettavuudesta voi pahentaa kahtia jakautumista entisestään ja luoda Yhdysvaltoihin tilanteen, josta voi olla hyvin vaikeaa löytää ulospääsyä.

Lue myös:

    Uusimmat