Tutkijaprofessori Iro Särkkä uskoo, että parhaassa tapauksessa Suomi on Nato-jäsen vuoden alussa

Turkki ja Unkari viivyttävät Suomen Nato-jäsenyyttä. Kuinka pitkäksi prosessi uhkaa venyä? 6:48
Turkki ja Unkari viivyttävät Suomen Nato-jäsenyyttä. Kuinka pitkäksi prosessi uhkaa venyä?

Kolmestakymmenestä maasta vain Turkin ja Unkarin odotetaan vielä ratifioivan Suomen Nato-jäsenyyden. Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtorin Iro Särkän mukaan Suomen Nato-prosessi on edennyt ennätyksellisen nopeasti.

Särkän mukaan paine Turkin suuntaan kasvaa tulevina kuukausina, ehkä jopa viikkojen aikana niin paljon, että Turkki tulee ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

– Voidaan olla rauhallisin mielin, Särkkä sanoo.

Erdogan on sanonut Turkin ja Ruotsin välien olevan hyvin erilaiset kuin Turkin ja Suomen. Erdoganin mukaan tilanne liittyy siihen, miten maissa suhtaudutaan terrorismiin.

Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin edenneet kohti Natoa alusta asti yhdessä. Myös Särkän mielestä on tärkeää, että maat liittyvät Natoon yhtä aikaa, eikä Suomi jätä Ruotsia.

– Suomelle Ruotsi on merkittävin strateginen ulko- ja turvallisuuspoliittinen kumppani. Olemme osa yhtä pohjolaa ja olisi erittäin erikoista, jos Suomi tässä vaiheessa päättäisi jättää Ruotsin, Särkkä sanoi Viiden jälkeen ohjelman haastattelussa.

Nato-jäsen vuoden alussa?

Unkarin tilanne on Särkän mukaan mielenkiintoinen. Hän ei usko Nato-asioiden olevan maassa kovin korkealla asialistalla.

Unkari on Euroopassa pieni maa, jolla ei Särkän mukaan ole samanlaista strategiasta valtaa, kuin esimerkiksi Turkilla. Jos Unkari jäisi prosessin ulkopuolelle, jäisi maa Särkän mukaan tilanteessa yksin ja ilman kumppaneita Euroopassa tai Natossa.

Edessä on kylmä talvi, etenkin Unkarille, joka on hyvin riippuvainen Venäjän energiasta.

– Tässä tilanteessa voidaan yrittää kaikin keinoin muodostaa kuvaa, että pidetään vallan hippuja ja nyörejä käsissä.

Se milloin, Suomesta tulee virallisesti Nato-jäsen, riippuu Särkän mukaan Turkista. Positiivissa skenaariossa Suomi ja Ruotsi ovat Nato-jäseniä vuoden 2023 alussa.

Lue myös:

    Uusimmat