Tutkijat laittoivat ujot ihmiset juomaan, näin luonne vaikutti känniin ja krapulaan – voi lisätä riskiä alkoholiongelman kehittymiseen

shutterstock_140916436
Krapula-ahdistus iskee pienen tutkimuksen perusteella herkemmin ujoihin. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 07.12.2018 19:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Brittiläisen Exeterin yliopiston pieni tutkimus viittaa siihen, että ujot ihmiset kärsivät ulospäinsuuntautuneita tovereitaan pahemmasta krapula-ahdistuksesta ja saattavat olla alttiimpia kehittämään itselleen alkoholiriippuvuuden.

Sosiaalisissa tilanteissa juominen näyttää vähentävän ujojen ihmisten ahdistuneisuutta. Ahdinko voi kuitenkin palata moninkertaisena takaisin seuraavana päivänä. Ujot ihmiset saattavat olle ekstroverttejä suuremmassa riskissä myös alkoholiongelman kehittämisessä.

LUE MYÖS: Ahdistutko sosiaalisissa tilanteissa? Näin jännittäjäkin selviää pikkujouluista

Tällaisiin johtopäätöksiin päätyivät brittitutkijat pienen tutkimuksensa perusteella.

– Tiedämme, että monet juovat helpottaakseen ahdistuneisuuttaan sosiaalisissa tilanteissa. Tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että tämä saattaa kostautua seuraavana päivänä, sillä ujot ihmiset kokevat enemmän tätä krapulan muotoa, sanoo professori Celia Morgan Exeterin yliopiston tiedotteessa.

– Löydökset viittaavat lisäksi siihen, että krapula-ahdistus saattaa olla yhteydessä ihmisen todennäköisyyteen kehittää itselleen alkoholiongelma.

Tutkijat muistuttavat, että oman ulospäinsuuntautuneisuuden tason hyväksyminen on tärkeää. Itsensä hyväksyminen saattaisi auttaa ihmistä pois vahingolliselta polulta, runsaalta alkoholin käyttämiseltä ahdistuneisuutta lisäävissä sosiaalisissa tilanteissa.

– On ok olla hiljaa, muistuttaa Morgan.

Yksin jouluna baarissa juonut Kalle kielsi viimeiseen asti olevansa alkoholisti. Artikkeli jatkuu videon alla.

7:09img

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 97 aikuista, "sosiaalista juojaa". He olivat iältään 18–53-vuotiaita ja luonteeltaan joko ujoja tai ulospäinsuuntautuneita. Noin puolet osallistujista joi tutkimusasetelmassa alkoholia, noin puolet oli selvinpäin.

Osallistujilta testattiin osallistujien ujouden lisäksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja ahdistuneisuutta alkoholin nauttimisen aikana sekä juomista seuraavana aamuna. Lisäksi osallistujat tekivät AUDIT-testin, jolla arvioidaan alkoholin käyttöön liittyviä riskejä ja haittoja.

Löydökset ilmestyivät Personality and Individual Differences -julkaisussa.

LUE MYÖS: Pikkujoulujen krapula voi näkyä naamalta jopa neljä viikkoa – nämä merkit paljastavat humalahakuisen juomisen

Lähteet: University of Exeter, Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi