Syvältä avaruudesta tehtiin mielenkiintoinen löytö: "Maa kaukaa tulevaisuudesta"

Tähtitieteilijät ovat havainneet kaukaisen eksoplaneetan, joka on antanut vilahduksen siitä, miltä oma planeettamme saattaa näyttää kahdeksan miljardin vuoden päästä.

KMT-2020-BLG-0414 -planeetta sijaitsee neljän tuhannen valovuoden etäisyydellä Maasta. Kyseessä on valkoista kääpiötähteä kiertävä kiviplaneetta.

Oman Aurinkomme uskotaan muuttuvan samanlaiseksi valkoiseksi kääpiöksi elinkaarensa loppupuolella noin viiden miljardin vuoden päästä. Sitä ennen Auringon ytimestä loppuu vety ja se paisuu suunnattomasti punaiseksi jättiläiseksi, jolloin se nielaisee sisuksiinsa Merkuriuksen, Venuksen ja kenties myös Maan ja Marsin.

Mikäli Maa selviää Aurinkomme kuolonkorahduksista se saattaa tällöin muistuttaa kovia kokenutta KMT-2020-BLG-0414 -planeettaa, joka ajelehtii etäämmälle viilenevistä kuolevan tähden jäänteistä.

Tutkimus on julkaistu Nature Astronomy -julkaisussa ja siitä uutisoi tiedesivusto Live Science.

KMT-2020-BLG-0414 on kaksi kertaa Maata suurempi ja se kiertää valkoista kääpiötähteään jopa kaksi kertaa kauempana kuin mitä Maa kiertää Aurinkoa. Samaan planeettajärjestelmään kuuluu myös ruskea kääpiö, eli eräänlainen epäonnistunut tähti, jossa ydinreaktio ei ole lähtenyt käyntiin.

Kyseinen ruskea kääpiö on massaltaan noin 17 kertaa Jupiterin kokoinen.

Kaukainen tulevaisuus ei näytä Maan elinkelpoisuuden kannalta kovinkaan mairittelevalta. Maan uskotaan muuttuvan elinkelvottomaksi jo paljon ennen kuin Aurinkomme lopulta muuttuu punaiseksi jättiläiseksi.

Tutkimusta johtanut tähtitieteilijä Keming Zhang Kalifornian yliopistosta pohtii, että ihmiset tulevatkin matkaamaan Saturnusta ja Jupiteria kiertävien jäisten Europa- ja Enceladus-kuiden luokse siinä vaiheessa, kun Maassa alkaa tulla liian tukalat paikat.

Tämä johtuu siitä, että Aurinkomme lähestyessä elämänsä loppupuolta Aurinkokuntamme elinkelpoinen alue siirtyy samalla kauemmaksi ja nykyiset jäiset kuut sulavat vesimaailmoiksi.

Lue myös:

    Uusimmat