Aalto-yliopiston ja yhdysvaltalaisen Amherst Collegen tutkijat ovat onnistuneet luomaan uudenlaisen kvanttimekaanisen rakenteen, joka antaa uusia työkaluja pallosalamoiden tutkimiseen.
Ilmatieteen laitos kuvailee pallosalamaa ilmasähkön hankalimmaksi tutkimuskohteeksi, koska sen esiintymisen satunnaisuus tekee mittaamisen lähes mahdottomaksi. Pallosalamoiden luominen laboratoriossa on toistaiseksi onnistunut vain osittain.
Aalto-yliopiston tutkija Mikko Möttönen kertoo STT:lle, että tutkimuksessa luotiin ensimmäistä kertaa keinotekoinen sähkömagneettinen solmu vain kahden, vastakkaiseen suuntaan pyörivän sähkövirran avulla.
Tutkijat osoittivat myös, että rakenteella on pallosalamaa muistuttavia ominaisuuksia.
– Pidän siksi mahdollisena, että luonnollinen pallosalama voisi syntyä tavanomaisessa salamaniskussa, tutkimuksen teoreettisesta osuudesta vastannut Möttönen kertoo.
Rakennetta pidettiin teoreettisesti mahdollisena jo 40 vuotta sitten
Tutkijoiden kvanttikaasussa luoman, kolmiulotteisen skyrmionin ennustettiin olevan teoreettisesti mahdollinen kuitenkin jo yli 40 vuotta sitten.
Möttösen mukaan tutkimuksissa voidaan nyt tutkia tarkemmin, voidaanko samanlaisella menetelmällä saada aikaan myös oikeita pallosalamoita.
– Jatkotutkimus maailmalla voisi johtaa esimerkiksi nykyistä vakaampaan fuusioreaktoriin, kun plasmaa voitaisiin pitää koossa nykyisiä keinoja tehokkaammin, Möttönen sanoo.
Artikkeli tutkimuksesta julkaistiin Science Advances -lehdessä perjantaina.