Yalen yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet eroja siinä, kuinka miesten ja naisten immuunipuolustusjärjestelmä reagoi COVID-19-virukseen, käy ilmi Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Koronavirukseen sairastuneet miehet kärsivät naisia todennäköisimmin vakavista oireista. He myös kuolevat todennäköisemmin taudin seurauksena: kansainvälisesti noin 60 prosenttia koronaviruskuolemista tapahtuu miehille, kerrotaan Yalen tiedotteessa.
Kaksi merkittävää eroa
Tutkijat huomasivat keskeisiä eroja siinä, miten immuunipuolustus reagoi koronavirukseen tartunnan alkuvaiheessa. Toinen eroista liittyy tulehduksen välittäjäaine sytokiineihin, joiden toiminta liittyy tulehduksen syntymiseen. Miehillä tiettyjen sytokiinien määrät olivat tutkimuksessa suurempia kuin naisilla.
Sytokiinimyrskyksi kuvatussa ilmiössä sytokiinien määrän kasvu aiheutti nesteen kertymistä keuhkoihin, joka taas johti muun muassa hapen saannin heikkenemiseen ja siitä johtuviin jopa kuolettaviin oireisiin. Taudin aikaisessa vaiheessa havaitut korkeat sytokiinimäärät miehillä lisäsivät tämän todennäköisyyttä.
Toinen havainto oli, että naisten t-solujen toiminta oli voimakkaampaa. T-solut ovat valkosoluja, jotka tunnistavat ja tuhoavat taudinaiheuttajia. Miesten t-solujen heikommat reaktiot johtivat taudin pahenemiseen. Lisäksi havaittiin, että vanhemmilla miehillä t-solujen reagointi oli merkittävästi heikompaa kuin nuoremmilla, vaikka vanhemmilla naisilla tällaista eroa ei havaittu.
Tarvitaan erilaisia koronahoitoja miehille ja naisille
Tutkijoiden mukaan tutkimustulokset viittaavat siihen, että tarvitaan erilaisia strategioita sen varmistamiseksi, että koronavirusta vastaan tarkoitetut hoidot ja rokotukset toimivat yhtä tehokkaasti sekä miehille että naisille.
Tutkijat kehottavat erityisesti etsimään keinoja joilla voi vaikuttaa miesten ja naisten t-solujen toiminnan tehokkuuteen ja luontaisen immuunireaktion voimakkuuteen.