Valheellista tietoa välittävät twiitit leviävät Twitterissä merkittävästi nopeammin ja laajemmalle kuin totuuden kertovat. Syyllisiä ilmiön takana eivät ole paljon puhutut, robottien hallinnoimat Twitter-tilit vaan aidot ihmiset.
Science-tiedejulkaisussa julkaistu tutkimus kertoo, että vale on sosiaalisessa mediassa totuutta ihmeellisempää. Teknillisen Massachusetts Institute of Technology (MIT) -korkeakoulun tutkijat havaitsivat tutkimuksessaan, että valheelliset sisällön leviävät Twitterissä huomattavasti totuutta tehokkaammin, kertovat esimerkiksi The Guardian ja The New York Times.
Tutkijat laskivat keräämänsä datan perusteella, että vuosina 2016-2017 Twitterissä julkaistua 125 000 valheellista tarinaa oltiin jaettu yli 4,5 miljoonaa kertaa. Valeuutista jakanut twiitti tuli jaetuksi 70 prosenttia todennäköisemmin kuin totuutta välittänyt twiittaus.
Tutkijoiden analyysin mukaan faktat eivät tule Twitterissä uudelleentwiitatuiksi, kun taas twiitit, joiden sisältö on liian hyvää ollakseen totta, ovat varsinaisia viraalihittejä. Jaettujen tarinoiden valheellisuuden tutkijoille vahvistivat kuusi itsenäistä faktantarkistukseen perehtynyttä järjestöä.
Ihmiset jakavat viihdyttäviä tarinoita
Tutkijat arvioivat, että perättömien twiittien tehokas leviäminen sosiaalisessa mediassa kertoo ihmisten halusta lukea yllättäviä ja viihdyttäviä tarinoita. Tuttua totuutta toistavat twiitit eivät tätä halua tyydytä.
Bottien käyttämistä Twitter-tileistä on kohistu viime aikoina, mutta tutkijoiden mukaan robotit eivät vaikuta erityisemmin valheiden leviämiseen palvelussa.
LUE: Tutkimus: Nämä kolme seikkaa paljastavat venäläisen trollibotin
Asia varmistui, kun tutkijat poistivat kaikki aineistostaan löytämänsä bottitilit ja kävivät datan läpi uudestaan. Samat johtopäätökset valheellisten uutisten leviämisestä voitiin vetää huolimatta siitä, oliko aineistossa mukana bottitilejä vai ei.
– Havainnon mukaan valeuutiset leviävät totuutta tehokkaammin, koska ihmiset – eivät robotit – levittävät sitä todennäköisemmin, tutkijat kirjoittavat.
Lähde: Science, The Guardian, The New York Times
***
Mitä somessa saa ja mitä ei saa sanoa? Missä menee sananvapauden ja vihapuheen raja? Katso alla olevalta videolta asiantuntijan mielipide asiasta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.