Suosituista eturauhassyöpää koskevista videoista paljastui vaarallinen piirre

shutterstock_342698402
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 09.12.2018 12:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

YouTuben suosituimmat eturauhassyövästä kertovat videot sisältävät paljon harhaanjohtavaa tai jopa valheellista tietoa, selviää New Yorkin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Marraskuuta on pidetty kuukautena, jolloin nostetaan esille miesten yleisin syöpä, eturauhassyöpä. Niin sanotun Movemberin tarkoituksena on lisätä miesten tietämystä vakavasta sairaudesta.

Yhtenä vähemmän virallisena tiedonvälittäjä toimii YouTube. New Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan kyseisessä, hyvin suositussa sosiaalisen median kanavassa eniten katselukertoja keräävät videot, joiden todellisuuspohjan voi vähintäänkin kyseenalaistaa. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa Science Daily sekä EurekAlert! Science News.

Huolestuttavaa on erityisesti se, että faktapohjaiset, tiukan tieteelliset videot keräsivät huomattavasti vähemmän katselukertoja kuin paikkaansa pitämättömät.

Keskimäärin 150 suosituinta eturauhassyövästä kertovaa videota olivat saaneet 45 000 katselukertaa. Suosituin video oli kerännyt jopa 1,3 miljoonaa katselua.

Lääkärit kertovat, miten eturauhassyöpä oireilee. Artikkeli jatkuu videon alla.

6:00img

Liki 20 prosenttia videoista suositteli vaihtoehtohoitoja

Tutkimuksen mukaan jopa 77 prosenttia 150:stä eniten näytetyistä, eturauhassyöpää käsittelevistä YouTube-videoista oli harhaanjohtavia tai valheellisia joko sisällöltään tai kommenteiltaan. Suuressa osassa videoita myös jätettiin mainitsematta, mitä haittavaikutuksia suositellulla hoitomuodolla voi olla.

Jopa 19 prosenttia suosituimmista videoista suositteli laajasti vaihtoehtohoitoja, joita ammattilaiset eivät suosittele.

Eräässä videossa kerrottiin esimerkiksi, että yrttien pistäminen eturauhaseen on yksi eturauhasyövän hoitomuoto. Varsinaista valetta levittävälle videolle oli tutkimuksen aikaan kertynyt yli 300 000 katselukertaa. Vastaavia vaihtoehtohoitoja levittävät videot voivat olla terveydelle vaarallisia.

Tutkimus ilmestyi European Urology -julkaisussa.

LUE MYÖS: Tutkijat: Taru leviää Twitterissä totuutta nopeammin – valeuutisia jaetaan herkästi, koska faktat koetaan tylsiksi

Lähteet: Science Daily, EurekAlert! Science News, Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä