”Nykyajan alkemisteiksi” julistetut Harvardin yliopiston fyysikot väittävät onnistuneensa puristamaan vedystä metallia. Mikäli väite pitää paikkaansa, kyse on yhdestä ihmiskunnan historian merkittävimmistä tieteellisistä läpimurroista. Tutkimuksen ylle on kuitenkin langennut epäilyksen varjo. Tapauksesta kertovat muun muassa The New York Times ja The Independent.
Harvardin yliopiston fyysikot Ranga Dias ja Isaac Silvera latasivat lokakuussa tieteellisten ennakkojulkaisujen arkistoon arXiviin tutkimusraportin, jossa miehet kertovat puristaneensa vedystä metallia.
Ainetta on väläytelty mahdolliseksi tulevaisuuden suprajohtimeksi, jossa sähkövirta etenisi jopa huoneenlämmössä. Perinteisesti suprajohtimet ovat vaatineet toimiakseen matalia, lähes absoluuttista nollapistettä lähenteleviä lämpötiloja. Teknologian saralla vetymetallin löytyminen aloittaisikin uuden aikakauden.
Teoreetikot ennustivat aineen olemassaolon mahdollisuuden ensimmäistä kertaa 1930-luvulla. Aiemmin sitä ei ole onnistuttu valmistamaan, mutta Dias ja Silvera väittävät onnistuneensa tehtävässä pienen timanttipuristimen avulla.
Tutkijoiden mukaan puristimen leuoissa valtavan paineen alla olleet vetymolekyylit hajosivat ja vetykaasu muutti olomuotoaan metalliksi elektronien päästessä liikkumaan vapaasti atomien ympärillä.
"Tutkimus ei ole uskottava"
Diasin ja Silveran vertaisarvioimaton tutkimus sai osakseen rankkaa kritiikkiä jo lokakuussa. Miesten löydökset julkaistiin silti arvostetussa Science-tiedejulkaisussa tällä viikolla.
Artikkelin myötä lehdissä kirjoiteltiin ihmiskunnan tulevaisuuden mullistavasta keksinnöstä.
Brittiläinen luonnontieteitä käsittelevä aikakauslehti Nature julkaisi kuitenkin pian artikkelin, jossa viisi alan asiantuntijaa kritisoi fyysikkokaksikon tutkimusta kovin sanoin. Erään lehdelle puhuneen tiedemiehen mukaan fyysikkojen julkaisu ei ole millään tasolla uskottava.
Dias ja Silvera eivät ole toistaiseksi onnistuneet ottamaan vetymetallia ulos timanttipuristimesta väitteidensä tueksi. Tutkijoiden mukaan metallin poistaminen puristimisesta saattaisi tuhota sen kokonaan. He väittävät silti, että mikroskoopilla tarkasteltaessa puristimessa näkyy kiiltävää ja heijastavaa materiaalia.
Yhdysvaltalaisen Carnegie Institution for Science -tiedejärjestön geofyysikko Alexander Goncharov kommentoi Naturelle, että kiiltävä aine on todennäköisesti alumiinioksidia, jolla Dias ja Silvera ovat päällystäneet puristimen timantit niiden kestävyyttä parantaakseen.
Hämmennystä on herättänyt myös kaksikon into julkistaa löydöksensä ennen uusintakokeita. Dias ja Silvera ovat kuitenkin vakuuttuneet tutkimuksen onnistumisesta ja toteavat, että he halusivat vain tulla läpimurron kanssa julkisuuteen niin pian kuin mahdollista.
– Tämä on korkeapainefysiikan Graalin malja. Se on ensimmäinen metallivetynäyte maan päällä, Silvera julisti Harvardin yliopiston lehdistötiedotteessa.