Ikivanha mysteeri ehkä ratkaistu – tutkimus mullistaa tiedon ilmakehän toiminnoista

Tutkijat ovat tehneet läpimurron, joka voi muuttaa perusteellisesti käsitystä maailman toiminnasta ja johtaa aivan uusiin teknologioihin.

The Independet-lehti kertoo Yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkimusryhmän paljastaneen "fotomolekyylivaikutukseksi" kutsutun prosessin, joka osoittaa ensimmäistä kertaa, että vesi voi haihtua ilman lämmönlähdettä pelkän valon avulla.

Mullistavaa tietoa

Tutkimus voi tutkijoiden mukaan myös ratkaista kysymyksen siitä, miksi pilvet imevät auringonvaloa tavalla, joka näyttää uhmaavan fysiikan lakeja.

Tutkijat ja ilmastoasiantuntijat ovat pohtineet vuosikymmeniä ristiriitaa siitä, miten pilvet voivat imeä enemmän valoa kuin periaatteessa on mahdollista.

– Havainto valon haihduttavasta vaikutuksesta lämmön sijasta tarjoaa mullistavaa tietoa valon ja veden vuorovaikutuksesta, Purduen yliopiston konetekniikan professori Xiulin Ruan kommentoi The Independentille.

Ruanin mukaan uusi havainto voi auttaa tutkijoita ymmärtämään sitä, miten auringonvalon ja pilvien, sumun, valtamerten ja muiden luonnon vesielementtien vuorovaikutus näkyy säässä ja ilmastossa.

– Tämä tutkimus kuuluu siihen harvinaiseen joukkoon todella mullistavia löytöjä, joita yhteisö ei heti hyväksy laajalti, vaan joiden vahvistaminen vie aikaa, joskus pitkäänkin, Ruan arvioi.

Tiedosta hyötyä laajalti

Löytö voi vaikuttaa kaikkeen ilmastonmuutoslaskelmista sääennusteisiin ja avata uusia käytännön sovelluksia esimerkiksi energian ja puhtaan veden tuotantoon, The Independent kirjoittaa.

Tutkijoiden mukaan ensimmäisiä sovelluksia käytetään todennäköisesti aurinkoenergialla toimiviin suolanpoistojärjestelmiin, jotka mahdollistavat nykyisiä tekniikoita tehokkaamman tavan tuottaa makeaa vettä.

– Ja tietysti se vaikuttaa myös perustieteeseen esimerkiksi siitä, miten pilvet vaikuttavat ilmastoon, koska pilvet ovat ilmastomallien epävarmin osa-alue, tutkimukseen osallistunut MITin professori Gang Chen sanoo.

Tutkijoiden mukaan fotomolekulaarinen vaikutus ei tapahdu vain laboratorio-oloissa, vaan on yleinen luonnossa.

– Kuka olisi uskonut, että opimme edelleen jotain uutta jostain niinkin arkipäiväisestä asiasta kuin veden haihtumisesta, Georgia Techin konetekniikan apulaisprofessori Shannon Yee pohtii.

Tulokset julkaistiin aiemmin huhtikuussa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat