Tutkijoiden ällistyttävä havainto: Brittivakooja James Bond toimi Puolassa 60-luvulla

Puolalaistutkijat ovat löytäneet kommunismin aikaisista raporteista tietoja maassa toimineesta brittivakoojasta, jolla on varsin tuttu nimi: James Bond.

James Albert Bond saapui Puolaan 18. helmikuuta vuonna 1964 vaimonsa ja 6-vuotiaan poikansa kanssa. Bond itse oli juuri täyttänyt 36 vuotta.

Virallisesti hän työskenteli kotimaansa Ison-Britannian suurlähestystössä Varsovassa, mutta Puolan vastavakoilun mukaan hänen tosiasiallinen työnantajansa oli MI6, eli Hänen Majesteettinsa salaisessa palvelussa.

Vastavakoilun raportit James Bondin liikkeistä löysivät hiljaittain puolalaisen IPN-instituutin tutkijat. Kansallisen muistamisen instituutti IPN tutkii Puolan historiaa natsi- ja kommunistiajoilta.

Yritti tutkia sotilaskohteita   

Raporttien mukaan Bondin tehtävänimike suurlähetystössä oli arkistovirkamies. Kylmän sodan aikana Neuvostoliiton satelliittivaltio kuitenkin tarkkaili kaikkia länsimaiden diplomaatteja, joten hänen liikkeensä eivät jääneet salaisiksi.

Bondin kerrotaan tehneen useita matkoja Koillis-Puolaan keräämään tietoja sotilaskohteista, joskaan ei puolalaisten tietojen mukaan merkittävällä menestyksellä. Tämä huono menestys tai paljastuminen vastavakoilulle saattoivat olla syitä sille, miksi Bond palasi kotimaahansa jo vuonna 1965.

Raporttien mukaan Bond ei onnistunut luomaan merkittäviä siteitä puolalaisiin, joille tästä kiinni jääminen olisi ollut kylmän sodan aikana kohtalokasta.

Naistenmies James Bond

Siitä huolimatta, että James Albert Bond oli naimisissa, hänellä oli raporttien mukaan yhteisiä luonteenpiirteitä fiktiivisen kaimansa kanssa.

– Hänkin oli naistenmies. Mutta raporteissa ei ole sanaakaan martini-drinkeistä. Siellä lukee kuitenkin, että hän piti puolalaisista oluista, kertoo IPN:n arkistojohtaja Marzena Kruk Reutersille.

Bondia luonnehditaan myös puheliaaksi mutta varovaiseksi.

Fiktiivisen James Bondin luoneen kirjailija Ian Flemingin mukaan hänen salainen agenttinsa ei kuitenkaan ole saanut nimeään keltään oikealta vakoojata, vaan yhdysvaltalaiselta ornitologilta.

Käytännön pila?

Kun James Bond toimi, hänen fiktiivinen kaimansa seikkaili jo valkokankaalla. Ian Flemingin suositusta kirjasarjasta tuolloin elokuvateattereissa pyöri jo kolmas filmatisointi: Kultasormi.

– Ehkä tämä oli Britannian salaisen palvelun käytännön pila Puolan vastavakoilulle, Marzena Kruk sanoo.

The Telegraph -lehden mukaan James Albert Bond teki suurimman osan työurastaan brittiarmeijan leivissä. Hän kuoli vuonna 2005. 

Lähteet: IPN, Reuters, The Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat