Tutkimus: Alzheimerin tauti saa solut "paistumaan kuin kananmunan"

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin taustalla vaikuttavat proteiinikertymät nostavat terveiden solujen lämpötilaa, jolloin myös ne alkavat kasautua haitallisiksi plakeiksi.

Alzheimerin taudin kehittymisessä keskeisessä roolissa ovat beeta-amyloidiproteiinit, jotka laskostuvat väärin ja kasautuvat yhteen. Plakkien kertyminen alkaa tuhota aivoja sisältä päin aiheuttaen oireita, kuten muistamattomuutta sekä persoonallisuuden muutoksia.

Nyt herkät lämpötilasensorit avukseen valjastaneet Cambridgen yliopiston tutkijat ovat havainneet, että aivojen tuhriintuminen ruokkii itse itseään. Plakit voivat heidän mukaansa ylikuumentaa lähellä olevia terveitä soluja aiheuttaen aina vain lisää ja lisää kertymiä.

– Solun ylikuumentuminen on kuin kananmunan paistuminen – kuumetessaan proteiinit takertuvat toisiinsa ja muuttuvat toimimattomiksi, tutkimusta johtanut molekyylibiologian professori Gabriele Kaminski Schierle sanoo tiedotteessa.

Tutkijat epäilevät, että kuumenemisen taustalla vaikuttaa solujen epätasapaino.

Apua lääkekehitykseen?

Havainto voi kuulostaa lohduttomalta noidankehältä, mutta tutkijoilla on tarjota myös toivonpilkahdus. Lisäämällä soppaan tiettyä lääkeyhdistelmää beeta-amyloidien kasautuminen on mahdollista pysäyttää ja solujen ylikuumenemista hillitä.

Lääkeyhdistelmällä on tutkijoiden mukaan potentiaalia myös Alzheimerin taudin hoidossa, mutta tästä tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Solujen kuumentumista koskevat löydökset ilmestyivät Journal of the American Chemical Society -tiedelehdessä.

Alzheimeriin ei ole parantavaa hoitoa

Maailmanlaajuisesti arviolta 44 miljoonaa ihmistä sairastaa Alzheimerin tautia – se on myös suomalaisten yleisin muistisairaus. Muistisairauksien ennakoidaan yleistyvän väestön ikääntyessä ja ihmisten eläessä yhä pidempään. Myös epäterveelliset elintavat altistavat muistisairauksille.

Tällä hetkellä Alzheimerin tautiin sen enempää kuin muihinkaan eteneviin muistisairauksiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa.

Katso alla oleva video: Milloin päänsärystä pitää huolestua?

Milloin päänsärystä pitää huolestua? 1:11
KATSO VIDEO: Nämä merkit kertovat, että päänsäryn taustalla voi olla jotain vakavampaa.

Lue myös:

    Uusimmat