Tutkimus: Hiivatulehdusten aiheuttaja yhteydessä myös Alzheimeriin

Hiivatulehdus on etenkin naisille tuttu intiimialueen riesa. Tulehduksen aiheuttaa sieni nimeltään Candida albicans ja se elää jokaisen ihmisen elimistössä. Tuoreen tutkimuksen mukaan sienen aiheuttama tulehdus voi olla syyllinen myös Alzheimerin tautiin. 

Candida albicans eli sammashiiva on osa terveen ihmisen mikrobistoa. Sieni elää muun muassa ihollamme, suussamme ja suolistossamme.

Jos sammashiivan määrä kehossa pääsee kuitenkin epätasapainoon suhteessa elimistön terveiden bakteerien kanssa, aiheuttaa se tulehduksia, kuten intiimialueen hiivatulehdusta, vaippaihottumaa tai vauvojen suusta tuttua sammasta, kertoo Clevelandin klinikka.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sama sieni voi olla myös Alzheimerin taudin ja muiden dementiatyyppien aiheuttaja, kertoo New York Post.

Tutkimuksessa selvisi, että sammashiiva pääsee elimistöstä siirtymään aivoihin ja tuottamaan siellä myrkyllisiä peptidejä. 

Peptidit on yhdistetty usein Alzheimerin tautiin.

Saimme selville, että Candida albicans tuottaa entsyymiä nimeltään seerumin amyloidi-P-komponentti (SAP). SAP pystyy ylittämään aivoveriesteen ja antamaan sienelle sisäänpääsyväylän aivoihin, jossa se aiheuttaa tuhoja, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Yifan Wu tutkimustiedotteessa.

Jo aiemmin saatu viitteitä sammashiivan yhteydestä dementiasairauksiin

Alzheimerin taudin uskotaan johtuvan neurodegeneraatiosta, joka on seurausta myrkyllisten peptidien kertymisestä aivoihin. Hallitseva ajatus on, että aivot tuottavat luonnollisesti näitä peptidejä, kertoo New York Post.

Nämä peptidit aktivoivat myös aivosoluja, jotka pitävät sienten määrän aivoissa alhaisella tasolla, mutta ne eivät poista sieni-infektiota kokonaan.

Tutkimusryhmän tulokset kuitenkin paljastavat, että sammashiiva voi tuottaa samoja haitallisia peptidejä, joita aivot jo itsessään tuottavat. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että Alzheimerin tautia ja muita hermoston rappeutusmissairauksia sairastavien ihmisten aivoissa on sammashiivaa, mutta sen peptidejä tuottavista ominaisuuksista aivoissa ei ollut tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat