Tutkimus: D-vitamiinilisä todella ehkäisee flunssaa – mutta ei moniakaan muita sairauksia

D-vitamiinin saannista kannattaa huolehtia varsinkin talvisaikaan. D-vitamiinilisien syöminen saattaa vähentää hengitystieinfektioita ja astmakohtauksia sekä pidentää keski-ikäisillä hieman elinikää. Todennäköisesti se ei kuitenkaan ehkäise moniakaan muita sairauksia.

Tiedot käyvät ilmi laajasta analyysista, jossa tarkasteltiin aikaisempien meta-analyysien ja D-vitamiinitutkimusten aineistoja ja tuloksia vuosilta 2013–2017. Yhteensä tarkastelussa oli 35 meta-analyysia ja 202 kliinistä tutkimusta.

Tulosten perusteella D-vitamiinilisien syöminen ei ehkäise ainakaan sydän- ja verisuonitauteja, lihavuutta, glukoosiaineenvaihdunnan häiriöitä, tuberkuloosia, mielialahäiriöitä tai raskausajan ongelmia. Sillä ei näyttänyt olevan vaikutusta myöskään lihastoimintaan, tulehdusmerkkiaineisiin tai paksu- ja peräsuolen adenoomakasvainten kehittymiseen.

Näyttöä löytyi sen sijaan siitä, että hengitystieinfektiot ja astmakohtaukset olivat vähäisempiä D-vitamiinilisiä käyttävillä.

Lisäksi 10–20 mikrogramman D-vitamiiniannos päivittäin nautittuna liittyi pienempään riskiin menehtyä tutkimusten seurantojen aikana. Kuolleisuusyhteydet havaittiin keski-ikäisillä ja iäkkäämmillä osallistujilla.

Aiemmat selvitykset ovat päätyneet hyvin samansuuntaisiin tuloksiin. Nyt julkaistu analyysi osoittaa tilanteen pysyneen ennallaan. Lisäksi se vahvistaa näkemystä siitä, että D-vitamiinivaje ei todennäköisesti ole monienkaan sairauksien taustalla vaan luultavasti seuraus sairauksista.

Monet suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten kalaa ja vitaminoituja margariineja ja maitotuotteita. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa luiden haurastumista.

Suomalaissuositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa eli 400 IU päivässä, ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat