Tiesitkö? Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia
Eri kalojen D-vitamiinipitoisuuksissa on yllättävän paljon eroja.
Kerroimme MTV Uutisten Makuja-sivuilla keskiviikkona kalan hyödyistä sydänterveydelle. Kalayhdistyksen mukaan kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja.
– Säännöllinen kalan syöminen onkin yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin, Pro Kala ry:stä kerrotaan.
Lue myös: Oletko jo syönyt tätä hitiksi noussutta budjettikalaa? "Sopivasti rasvaa ja selkeät ruodot"
D-vitamiinipitoisuuksissa yllättävän paljon eroja
Kaloista saa myös D-vitamiinia. Normaalisti ulkona kesäkuukausina aikaansa viettävät ihmiset tarvitsevat tutkimusten mukaan talvella D-vitamiinia noin 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ravinnosta tai ravintolisistä, kertoo Ruokavirasto.
Eri kalojen D-vitamiinipitoisuuksissa on kuitenkin yllättävän paljon eroja.
– Suuri osa suomalaisten ravinnosta saamasta D-vitamiinista tulee kalasta. Lajista riippuen määrät voivat kuitenkin vaihdella suurestikin, kerrotaan Suomen kalakauppiasliitosta.
Näistä kaloista eniten D-vitamiinia
THL:n ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankki Finelistä selviää, kuinka monta mikrogrammaa D-vitamiinia eri kalalajeista saa.
Runsaasti D-vitamiinia saa esimerkiksi kuhasta, siiasta ja silakasta. Myös lahna ja muikku ovat varsin D-vitamiinipitoisia. Sen sijaan esimerkiksi hauessa D-vitamiinia on vähänlaisesti.
Suomalaisten rakastamasta lohesta ja kirjolohesta D-vitamiinia saa myös kohtuullisen hyvin. Pro Kala ry:n mukaan 120 gramman annoksesta kuhaa tai siikaa saa D-vitamiinia peräti 28 mikrogrammaa. Samankokoisessa silakka-annoksessa D-vitamiinia on noin 23 mikrogrammaa ja ahven-, lohi- tai kirjolohiannoksesta 9,5 mikrogrammaa.
Tutuissa pakastekalatuotteissa D-vitamiinia on sen sijaan vähänlaisesti. Esimerkiksi pakasteseitissä sitä on enimmillään 1,8 mikrogrammaa sataa grammaa kohden. Teollisissa ja pannulla paistetuissa kalapuikoissa Fineli ilmoittaa D-vitamiinipitoisuudeksi 1 mikrogrammaa sataa grammaa kohden.
Katso myös: Savukalaa puolet halvemmalla ruokakaupasta
Lähteet: Kalakauppiasliitto, Pro Kala ry, Fineli
Juttua muokattu 4.10.2024 klo 13.53: Korjattu D-vitamiinipitoisuudet jutun lopussa mikrogrammoiksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"