D-vitamiini voi ehkäistä yleistyviä sairauksia – näin paljon ravintolisää pitäisi syödä

shutterstock_1336691192
D-vitamiini- ja omega-3-rasvahappolisiä syövillä todettiin hieman vähemmän autoimmuunisairauksia. Kuvituskuva.Copyright (c) 2019 Elpisterra/Shutterstock.
Julkaistu 28.01.2022 14:20

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Arvostetussa lääketieteellisessä BMJ-tiedelehdessä julkaistu uusi tutkimus vihjaa, että D-vitamiinilisän säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö voi hieman pienentää keski-iän ylittäneiden riskiä sairastua autoimmuunitauteihin.

Tutkimukseen osallistui 25 871 keski-iän ylittänyttä amerikkalaista. Osallistujat jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin, joille tarjottiin joko ravintolisää tai lumelääkettä. Koeryhmässä henkilöt saivat päivittäin 2000 IU:ta (50 mikrogrammaa) D-vitamiinilisää tai 1000 milligrammaa omega-3-lisää.

Osallistujat raportoivat tutkijoille mahdollisten autoimmuunisairauksien puhkeamisesta noin viiden vuoden seurannan aikana.

D-vitamiiniryhmässä ravintolisää syöneistä 123 sairastui, lumelääkettä saaneista 155. D-vitamiinilisän käyttö pienensi autoimmuunitautiin sairastumisen riskiä 22 prosentilla. Ero kasvoi kahden vuoden käytön jälkeen, jolloin D-vitamiinilisää syöneillä havaittiin 39 prosenttia vähemmän varmennettuja tautitapauksia.

Myös omega-3-ryhmässä ravintolisää syöneet sairastuivat autoimmuunitauteihin hieman harvemmin, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkittävä. Sekä D-vitamiini- että omega-3-ravintolisän samanaikainen käyttö näytti pienentävän autoimmuunitaudin riskiä noin 30 prosentilla.

Lue myös: Kärsitkö selkäkivuista? Amerikkalaisprofessorilta yllättävä selitys särylle

D-vitamiinista etsitään apua autoimmuunitauteihin

Autoimmuunitaudeissa elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää virheellisesti elimistön omia kudoksia vastaan. Tutkitusti toimivia ehkäisykeinoja tautien puhkeamiselle ei vielä ole, mutta todennäköisesti lapsuuden runsas altistuminen maaperän erilaisille bakteereille vähentää sairastumisriskiä, kertoo Terveyskirjasto.

Se kuitenkin tiedetään, että D-vitamiinia tarvitaan normaaliin immuunipuolustukseen. D-vitamiinia tutkitaan MS-taudin tukihoitona, ja "aurinkovitamiinia" sisältävä voide on jo pitkään ollut käytössä psoriaasin hoidossa.

Omega-3-rasvahapot ovat puolestaan pehmeitä rasvoja, joiden sopiva saanti ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä lievittää matala-asteista tulehdusta. Pehmeä rasva voi myös mahdollisesti ehkäistä maitoallergiaa.

Videolla kerrotaan, miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Juttu jatkuu videon alla.

1:22img

Katso video: Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Hengitysliiton järjestöjohtaja vastaa.

Nyt ilmestynyttä tutkimusta johtanut Harvardin yliopiston professori ja reumatologi Karen Costenbader kertoo CNN:lle halunneensa selvittää, voisiko D-vitamiinilla ja omega-3-rasvahapoilla olla merkitystä myös länsimaissa yleistyviltä autoimmuunisairauksilta suojautumisessa.

Löydökset vihjaavat, että D-vitamiinista ja mahdollisesti myös omega-3-rasvahapoista voisi olla apua autoimmuunisairauksien, kuten nivelreuman ja psoriasiksen, ennaltaehkäisyssä. Satunnaistettu vertailukoe jatkuu edelleen ja tulevaisuudessa asiasta tiedetään enemmän.

Koska osallistujat olivat yli 50-vuotiaita, ei nyt havaittuja mahdollisia suotuisia vaikutuksia voi ulottaa koskemaan nuorempaa väestöä.

Lue myös: Miksi autoimmuunitaudit yleistyvät? Brittitutkijoiden syyttävä sormi osoittaa lautaselle

Turvallinen annos D-vitamiinia

D-vitamiinia syntyy iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Ravinnossa luonnollista D-vitamiinia saa merkittävissä määrin vain kalasta, joka sisältää hyviä pehmeitä rasvoja. Suomessa D-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitovalmisteisiin ja rasvalevitteisiin.

Varsinkin pimeään vuodenaikaan D-vitamiinia on syytä napsia myös purkista. Euroopan elintarvikeviraston mukaan D-vitamiinin turvallisen päiväannoksen yläraja on aikuisilla 100 mikrogrammaa päivässä.

Costenbader varoittaa ihmisiä aloittamasta suurten D-vitamiiniannosten käyttöä ilman lääkärin kanssa puhumista. D-vitamiini on rasvaliukoinen aine, jonka liiallinen kertyminen elimistöön voi sekin sairastuttaa.

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta ravitsemus.

Alla olevalla videolla ravitsemusterapeutti kertoo, mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

2:09img

Katso video: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nimeää turhimmat suomalaisten käyttämät ravintolisät.

Lähteet: The BMJ, CNN, The Harvard Gazette, News Medical, Terveyskirjasto 1, 2 & 3

Tuoreimmat aiheesta

D-vitamiini