Korona voi levitä ilmavälitteisesti, mutta ketkä levittävät virusta mahdollisesti sisältäviä aerosoleja tehokkaimmin? Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot vihjaavat, että vastaus on: kovaa puhuvat miehet.
Coloradon osavaltionyliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan laulaminen tuottaa 77 prosenttia enemmän mahdollisesti taudinaiheuttajia sisältäviä aerosoleja kuin puhuminen. Mitä kovempaa ihminen ääniä päästelee, sitä enemmän pärskeitä energian voimasta syntyy.
Myös sukupuolella ja iällä näyttä olevan merkitystä aerosolien levittämisen kannalta. Aikuisen puhuessa tai laulaessa syntyy tutkimuksen mukaan 62 prosenttia enemmän aerosoleja kuin lapsen näin tehdessä. Miehet tuottavat 34 prosenttia enemmän aerosoleja kuin naiset.
– Miehet synnyttävät enemmän partikkeleita, koska heillä on isommat keuhkot, tutkimusta tehnyt professori John Volckens selittää CBS-uutiskanavalle.
Tiedotteessaan tutkijat kuitenkin huomauttavat, että vaikka miespuolinen henkilö saattaa tuottaa normaalilla äänellä puhuessaan enemmän partikkeleita kuin 12-vuotias lapsi, tämä voi päästä aikuisen tasolle ja ylikin laulamalla tai huutamalla.
Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos joku yskäisee tai aivastaa lähellä? Infektiolääkäri Asko Järviseltä selkeä neuvo: "Tärkein ja helpoin keino"
Riskiarvio tartuntojen todennäköisyydestä
Environmental Science and Technology Letters -julkaisussa marraskuussa ilmestyneet löydökset perustuvat 63 terveen henkilön otantaan. Iältään 12–61-vuotiaiden osallistujien tuottamien aerosolien määrää mitattiin laboratorio-olosuhteissa. Tutkimus tehtiin ennen rokotteiden käyttöönottoa.
Tutkimus on pieni ja sen tuloksia pitää tulkita varoen. Havainnot voivat kuitenkin auttaa arvioimaan sisätilojen tartuntariskiä huoneessa olevien ihmisten ja heidän äänenkäyttönsä perusteella. Koronan lisäksi tilannekatsaus voisi auttaa välttämään flunssa- tai influenssatartunnan.
Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi jo syyskuussa niin sanotun "räkäindeksin" eli arvion siitä, miten herkästi korona voi levitä eri tilanteissa. Yhdysvaltalaistutkijoiden tavoin suomalaisviranomaiset näkivät, että merkittävin riski on istumapaikattomissa massakonserteissa, baareissa sekä yökerhoissa.
Sen sijaan esimerkiksi baletissa tai teatterissa, joissa yleisö ei reagoi esiintymiseen huutamalla, tartuntariski on tutkija Volckensin mukaan pienempi. Yleensä näissä paikoissa istumapaikat on myös etukäteen määritelty.
Katso, miten "virus" leviää yskiessä eri kasvomaskien läpi! Juttu jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lue myös: Tässä vaiheessa flunssaan sairastunut on tartuttavimmillaan
Ilmavälitteisiä tartuntoja huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa
Koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu pisaratartuntana sairastuneen yskiessä tai aivastaessa, mutta tartunta on mahdollista saada myös kosketuksen tai ilman välityksellä. Sairastuneen erittämät pikkuruiset hiukkaset eli aerosolit voivat jäädä leijumaan ilmaan suuria pisaroita pidemmäksi aikaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että ilmavälitteisiä tartuntoja on havaittu etenkin sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Toisinaan virusta eteenpäin levittänyt on lisäksi laulanut, huutanut tai puhunut kovaäänisesti.
Yhdysvaltalaistutkijoiden löydökset alleviivaavat hyvän ilmanvaihdon merkitystä tartuntojen leviämisessä.
Lue myös: Vatsatautia vai koronaa? Yksi merkittävä eroavaisuus – pidä silmällä näitä oireita
Lue myös: Voiko koronatartunnan kuulla äänestä? Näin yleisestä oireesta on kyse
1:30
Lähteet: Colorado State University, Environmental Science and Technology Letters, CBS Denver, THL