Voiko koronatartunnan kuulla äänestä? Näin yleisestä oireesta on kyse

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Videolla kerrotaan, mistä oireista koronan tyypillisimmin tunnistaa.

Korona voi aiheuttaa äänen käheytymistä, mutta on harvoin ainut oire tartunnasta.

Lähes kaksi vuotta kestänyt pandemia on saanut monet kuulostelemaan herkällä korvalla mahdollisesta koronatartunnasta kertovia oireita. Taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta hengenvaaralliseen tautiin, eikä pelkästään oireiden perusteella voi päätellä niiden aiheuttajaa.

Esimerkiksi äänen käheytymisen taustalla on usein jonkin viruksen aiheuttama kurkunpääntulehdus. Myös koronavirustartunta voi muuttaa puheääntä. Tutkimusten valossa kuitenkin vaikuttaa siltä, ettei äänen käheytyminen ole kovin yleinen merkki koronasta. Usein se liittyy muihin oireisiin tai taudin hoitoon.

Osalla koronapotilaista äänihäiriöitä

Eurooppalaiseen aineistoon perustuvan, kesällä 2020 ilmestyneen tutkimuksen mukaan neljännes lievän tai kohtalaisen koronataudin saaneista 702 potilaasta koki sairauden aikana äänihäiriöitä, joihin myös käheys lukeutuu.

Keväällä 2021 julkaistussa pienessä italialaistutkimuksessa havaittiin, että 70 koronapotilasta 160:stä kärsi äänihäiriöistä. Osalla potilaista oireilu jatkui pitkään, useita viikkoja.

Brittiläisen Covid Symptom Study -tutkimuksen perusteella koronaan liittyvä äänen käheytyminen yleistyy iän myötä. Lapsista 13 prosenttia, nuorista sekä nuorista aikuisista 29 prosenttia ja yli 35-vuotiaista 32 prosenttia kokee sairautensa aikana äänen käheytymistä. Vain 2 prosenttia kertoi käheän äänen olevan ainoa koronaoire.

Brittiaineiston perusteella äänen käheys jatkui keskimäärin parista päivästä viikkoon. Useimmiten äänen katoaminen liittyi muihin koronaoireisiin, kuten yskään, kurkkukipuun ja kuumeeseen.

Miksi korona vie äänen?

Infektiotautien erikoislääkäri Amesh A. Adalja amerikkalaisesta Johns Hopkins Center for Health Security -terveysjärjestöstä painottaa Health.com-sivuston haastattelussa, ettei äänen käheys ole pelkästään koronaan liittyvä oire. Sitä aiheuttavat useat hengitystieinfektiot.

Sen lisäksi, että virus voi tulehduttaa kurkunpään, voi äänen käheytyminen liittyä muihin taudin oireisiin. Yskä on yksi yleisimmistä koronaoireista. Jatkuva yskiminen rasittaa jo ennestään tulehtuneita kurkunpäätä ja äänihuulia, mikä puolestaan voi johtaa muutoksiin puheäänessä.

Sairaalaan vievää koronan vakavaa tautimuotoa voidaan hoitaa kortisonilla. Kortisonihoito altistaa refluksille ja kurkkuun nousevat vatsahapot ärsyttävät kurkkua ja äänihuulia. Cleveland Clinic kertoo, että kortisonihoitoa saaville voi kehittyä myös kurkkua ärsyttävä suun alueen hiivatulehdus.

Vakavasti koronaan sairastuneen potilaan hoitoon käytetyt hengityskoneet voivat niin ikään johtaa äänen käheyteen parantumisen jälkeen.

Hoida koronan viemää ääntä

"Koronaääni" ei siis ole oire, jota kannattaisi jäädä varta vasten kuulostelemaan. Tavallisempia ja todennäköisesti ennen äänen käheytymistä ilmeneviä oireita ovat esimerkiksi päänsärky, haju- ja makuaistin häiriöt, nuha, yskä, voimattomuus ja lihaskivut.

Jos epäilee saaneensa koronatartunnan, tulisi pysyä kotoa ja välttää kontaktia muihin ihmisiin. Kaikkia oireilevia ei enää rokotuskattavuuden parantuessa testata. Rokottamattomien olisi hyvä aina hakeutua testiin oireiden ilmetessä. Oireiden ollessa vakavia tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Kotona sairastaessa käheää ääntä voi hoitaa hyvällä nesteytyksellä ja ääntä säästämällä. Myös höyryhengityksestä voi olla apua.

Viruksen aiheuttamasta kurkunpääntulehduksesta johtuva äänen käheys on luonteeltaan ohimenevää. Parin viikon ajan jatkuva hengitystietulehdus ja siihen liittyvä äänen käheys tai yli kaksi viikkoa jatkuva äänen käheys ilman flunssaoireita ovat syitä käydä lääkärin arvioinnissa, kertoo Terveyskirjasto.

Lue myös:

    Uusimmat