Miesten havaittiin jo pandemian alkuvaiheessa olevan suurentuneessa vaarassa sairastua vakavaan koronatautiin. Uusi tutkimus vihjaa, että selitys voi piillä hormoneissa. Rokotusten ottaminen on paras tapa suojautua vakavaa koronatautia vastaan.
Miesten huomattiin jo koronapandemian alkuvaiheessa sairastuvan naisia useammin uuden viruksen aiheuttaman taudin vakavaan muotoon ja myös kuolevan siihen todennäköisemmin.
Ilmiötä selitettiin eroilla naisten ja miesten käyttäytymisessä, sairastavuudessa, biologiassa ja immuunijärjestelmän toiminnassa. Esimerkiksi naisten ylimääräinen X-kromosomi ja estrogeeni parantavat vastustuskykyä.
BMJ Open -tiedelehdessä ilmestynyt uusi tutkimus vihjaa, että syy naisten pienempiin koronariskeihin piilee nimenomaan estrogeenissä. HUSin, Helsingin yliopiston ja Uumajan yliopiston tutkijat havaitsivat, että estrogeenilisä puolitti keski-iän ylittäneiden naisten koronakuoleman riskin.
Lue myös: Millaisen vastustuskyvyn korona vaatii, ja voiko immuniteettia olla liikaa? Professori vastaa
Estrogeenitasoa alentava lääkitys suurensi kuoleman riskiä
Tutkimuksessa oli mukana vajaat 15 000 iältään 50–80-vuotiasta ruotsalaisnaista, joilla diagnosoitiin koronatauti helmi-syyskuussa vuonna 2020. Osallistujista 2500 käytti estrogeenikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin, ja noin 200 naisella oli syöpähoidon jälkeen annettava estrogeenitasoa alentava lääkitys. Noin 12 000 naisen kontrolliryhmä ei saanut estrogeenitasoihin vaikuttavaa hoitoa.
Estrogeenilisää saaneiden naisten kuolleisuus oli 2,1 prosenttia, kun kontrolliryhmän naisten kuolleisuus oli 4,6 prosenttia. Suurin kuolemanriski oli estrogeenitasoa alentavaa hoitoa saaneilla naisilla.
Tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, kirurgian professori ja ylilääkäri Malin Sund painottaa tiedotteessa, ettei syy-yhteyttä estrogeeniin voitu kuitenkaan varmistaa. Estrogeenitasoa alentavaa lääkitystä saaneet naiset olivat vertailuryhmää vanhempia ja saaneet syöpähoitoja. Ikä ja syöpähoidot ovat itsenäisiä vakavan koronataudin ja -kuoleman riskitekijöitä.
Löydös ei vaikuta vielä hoitokäytäntöihin. Sund muistuttaa, että paras keino suojautua vakavaa koronatautia vastaan on rokottautuminen.
Katso video: Ty sairasti koronan – kärsii nyt parosmiasta. Juttu jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Miessukupuoli vakavan koronataudin riskitekijä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUSissa tehdyssä tutkimuksessa puolestaan todettiin, että miessukupuoli on itsenäinen vakavan koronataudin ja koronakuoleman riskitekijä. Kesäkuussa 2021 Infectious Diseases -tiedelehden verkkojulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa oli mukana 5500 HUSissa helmi-kesäkuussa 2020 hoidettua koronapotilasta.
Molemmilla sukupuolilla oli yhtä paljon koronatartuntoja, mutta sairaala- ja tehohoitoon päätyi enemmän miehiä kuin naisia. Miehet myös tarvitsivat tehohoitoa naisia pidempään ja he menehtyivät tautiin todennäköisemmin.
Sukupuolten väliset erot pitkäaikaissairauksissa ja hoitoon hakeutumisessa eivät selittäneet eroja koronataudin vakavuuden suhteen.
– Nyt kun naisten estrogeenin taso saattaisi selittää ainakin osittain naisten lievempää sairastumista, herää huoli miehistä. Heidän rokotuskattavuutensa on pienempi kuin naisilla, vaikka riski sairastua ja kuolla vakavaan koronatautiin on selkeästi suurempi, infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoo tiedotteessa.
Erityisesti miesten olisikin huolehdittava rokotuksista pienentääkseen vakavan sairastumisen riskiä omalla kohdallaan. Vuonna 2020 koronaan kuolleista alle 55-vuotiaista suomalaisista kaikki olivat miehiä.
Lue myös: Rokottamaton Mikael ei sairastunut, vaikka avopuoliso toi koronan kotiin – THL:n asiantuntija kertoo, miksi tauti ei iske kaikkiin
Lue myös: Tästäkö koronarokotteiden haitat oikeasti johtuvat? Tutkimus: Selittää merkittävän osan oireista
Lähde: HUS