Tutkimuksessa ei havaittu korotuksilla olevan vaikutusta äitien työllisyyteen.
Korotukset lasten yksityisen hoidon tukeen lisäävät lastenhoitopalveluiden kysyntää mutta eivät äitien työllisyyttä, selviää Kelan tuoreesta tutkimuksesta.
Jokainen sadan euron korotus lasten yksityisen hoidon tukeen lisäsi tarkastelujaksolla yksityisen varhaiskasvatuksen kysyntää noin viidenneksellä.
Perhepäivähoidon kysyntä kasvoi jopa neljänneksellä. Käytännössä kyse on yksityisestä perhepäivähoidosta, koska kuntien tarjoama perhepäivähoito on vähentynyt 1990-luvulta lähtien lähes olemattomiin, Kelan tiedotteessa todetaan.
Sen sijaan yksityisen hoidon tuen kasvattamisella ei havaittu olevan vaikutuksia äitien työllisyyteen tai lasten kotihoidon osuuteen.
Suomessa perhe voi saada lasten yksityisen hoidon tukea, jos lapsi on yksityisessä varhaiskasvatuksessa tai häntä hoitaa palkattu hoitaja.
Kelan tutkimuksessa tarkasteltiin vuosilta 2000–2009 kotitalouksia, joiden nuorin lapsi oli vähintään yhdeksän kuukauden ja enintään viiden vuoden ikäinen.
Lue myös: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään – vaikuttaa useisiin päiväkoteihin ja hoivakoteihin
Vaihtoehto uusille päiväkodeille
Kelan tutkijoiden mukaan yksityisen hoidon tuen kasvattaminen siirtää pitkällä aikavälillä lapsia julkisista varhaiskasvatuspalveluista yksityisten palveluiden piiriin.
– Kysyntätuet kuten yksityisen hoidon tuki ja varhaiskasvatuksen palveluseteli antavat kunnille työkaluja vastata varhaiskasvatuspalveluiden lisääntyneeseen kysyntään ilman mittavia investointeja uusiin kunnallisiin päiväkoteihin, Kelan erikoistutkija ja Åbo Akademin professori Eva Österbacka sanoo tiedotteessa.
Tutkimuksessa havaittiin sekin, että yksityisen hoidon tuen korottaminen lisäsi yksityisten palveluiden käyttöä enemmän suurituloisissa kuin pienituloisissa perheissä.
– Suurituloisilla perheillä on suuremmat taloudelliset mahdollisuudet yksityisen varhaiskasvatuksen valitsemiseen kuin pienituloisilla perheillä, sanoo Kelan tutkija Tapio Räsänen tiedotteessa.