Tutkimus: Läheisen menettäminen voi nopeuttaa biologista ikääntymistä

Elämän varhaisessa vaiheessa koettu suru voi nopeuttaa ikääntymistä, kertoo tuore tutkimus.

Surusta johtuva stressi voi nopeuttaa biologista ikääntymisprosessia, kertoo hiljattain Jama Network Open -lehdessä julkaistu amerikkalaistutkimus The Guardianin mukaan.

Alla olevalla videolla listataan keinot ikääntymisen hidastamiseen. Juttu jatkuu videon alla.

Tutkimuksessa löydettiin viitteitä siitä, että läheisen menettäminen varhain elämässä vaikuttaa pitkään ennen kuin ihminen saavuttaa keski-iän.

Tutkijat havaitsivat biologisia merkkejä nopeammasta ikääntymisestä niillä, jotka menettivät vanhemman, kumppanin, sisaruksen tai lapsen. Ne puuttuivat niiltä, jotka eivät läheisen kuolemaa olleet kokeneet.

Tutkijoiden mukaan havainto viittaa siihen, että suru ja murhe vaikuttavat elimistön kudoksiin ja voivat mahdollisesti lisätä terveysongelmien riskiä tulevaisuudessa. 

He lisäävät kuitenkin, että neuvonta ja tehokas sosiaalinen voisivat auttaa kuolemantapauksen jälkeisessä tilanteessa.

Näin kommentoi tutkija

Amerikkalaisen Columbian yliopiston epidemiologian professori Allison Aiello kertoi The Guardianille, että läheisen menettäminen on merkittävä stressitekijä ja elämätapahtuma, joka on yhteydessä huonommissa kantimissa olevaan mielenterveyteen, kognitiivisiin häiriöihin, sydän- ja aineenvaihduntaongelmiin sekä varhaisempaan kuolemaan.

– Tutkimuksemme paljasti merkittävän yhteyden lapsuudesta aikuisuuteen koettujen menetysten sekä ikääntymisen biologisten merkkien välillä, hän kertoo The Guardianin mukaan.

Kudosten ja elinten toiminnan heikentyminen kiihtyneen ikääntymisen seurauksena voi osittain selittää sen, miksi suru voi vaikuttaa terveyteen niin paljon.

Tutkimuksen teosta tarkemmin

Tutkimuksessa hyödynnettiin dataa Yhdysvalloissa tehdystä kansallisesta tutkimuksesta, "National Longitudinal Study of Adolescent to Adult Health". Siinä seurattiin osallistujia teini-iästä aikuisuuteen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti niitä, jotka menettivät omaisensa ennen 18 ikävuotta sekä heitä, joille tämä tapahtui 19 ja 43 ikävuoden välillä.

Biologista ikääntymistä arvioitiin analysoimalla ihmisten DNA:ssa vuosien varrella tapahtuvia kemiallisia muutoksia. 

Artikkelissa käytetään termiä epigeneettinen kello. Helsingin yliopiston sivuilla kerrotaan, että epigeneettinen kello on algoritmi, joka laskee epigeneettisen iän tiettyihin DNA-kohtiin liittyneiden metyyliryhmien perusteella. Se siis kertoo, oletko ikäistäsi vanhempi. 

Tässä tutkimuksessa voitiin siis tarkastella sitä, onko henkilön biologinen ikä vanhempi tai nuorempi kuin hänen kronologinen ikänsä, mikä vaikuttaa sairauksien riskiin myöhemmällä iällä.

Läheisen menetys vaikutti

Tutkituista 3 963 ihmisestä lähes 40 prosenttia oli menettänyt läheisensä aikuisuuteen mennessä.

Niillä, jotka olivat kokeneet useampia menetyksiä, oli huomattavasti vanhempi biologinen ikä kuin niillä, jotka eivät olleet menettäneet läheisiään.

Aiellon mukaan nyt pitäisi keskittyä tutkimaan sitä, vähentävätkö neuvonta ja selviytymisstrategiat sureville koituvia ikääntymisvaikutuksia. 

– Nämä havainnot voivat tuoda lisää tietoa kliinisistä ja kansanterveydellisistä lähestymistavoista, joilla parannetaan menetyksen jälkeisiä terveystuloksia.

Katso myös video: Terveysvinkit iltavirkuille - miten yökyöpeli voi välttää sairaudet?

Lue myös:

    Uusimmat