Syötkö paljon sokeria? Näin se voi vaikuttaa biologiseen ikääsi

Terveellinen, vähemmän sokeria sisältävä ruokavalio voi hidastaa biologisen ikääntymisen merkkejä, kertoo tuore amerikkalaistutkimus, josta uutisoi muun muassa Healthline-terveyssivusto. Runsas sokerin syönti puolestaan nopeuttaa biologista ikääntymistä.

Kesällä JAMA Network Open -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa löydettiin yhteys ruokavalion sisältämän sokerimäärän ja epigeneettisen (eli biologisen) ikääntymisen välillä.

Liiallinen sokerin syönti näyttäisi nopeuttavan ikääntymisen merkkejä solutasolla.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten ikääntymistä voi koettaa hidastaa. Juttu jatkuu videon alla.

Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin terveellisen ruokavalion vaikutusta epigeneettisiin markkereihin ja havaittiin päinvastainen vaikutus: laadukkaampi ruokavalio näyttäisi hidastavan ikääntymisen merkkejä. 

Käänteiset vaikutukset näyttävät myös olevan toisistaan riippumattomia. Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että sekä ruokavalion että sokerin kulutuksen vaikutuksia tulisi arvioida sen suhteen, millaiset niiden vaikutukset ovat terveyteen ja ikääntymiseen.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkijat analysoivat 342 amerikkalaisen tumma- ja valkoihoisen keski-ikäisen naisen ruokatietoja kolmen päivän ajalta ja vertasivat niitä eräisiin terveellisiin ruokavaliomalleihin, kuten Välimeren ruokavalioon.

Lisäksi selvitettiin, miten paljon lisättyä sokeria he söivät päivittäin.

Tiedot saatiin amerikkalaisesta NHLBI Growth and Health Study -terveystutkimuksesta. Osallistujia oli erilaisista sosioekonomisista taustoista.

Osallistujille laskettiin epigeneettinen ikä tarkastelemalla sylkinäytteistä solujen DNA-metylaatiota.

Ruokavalioindeksin tuloksia verrattiin epigeneettiseen kelloon.

Epigeneettinen ikä ja kello

Tutkimuksessa puhutaan epigeneettisestä kellosta. Se on algoritmi, joka laskee epigeneettisen iän tiettyihin DNA-kohtiin liittyneiden metyyliryhmien perusteella, kertoo Helsingin yliopisto

Epigeneettinen ikä kertoo elimistön terveydestä solutasolla eikä etene kaikilla samalla nopeudella. 

Kronologinen ikä on sama kaikilla. Syntymäpäivä tuo aina yhden ikävuoden lisää.

Epigenetiikka viittaa siihen, miten käyttäytymis- ja ympäristötekijät vaikuttavat kehon ikään. Esimerkiksi terveellisesti syövän ja päivittäin liikuntaa harrastavan henkilön epigeneettinen ikä voi kasvaa hitaammin kuin istumatyötä tekevän ja runsaasti sokeria syövän.

Sokerin syömisen vähentäminen on terveysteko

Tutkijat havaitsivat, että terveellisemmin syöneiden naisten biologinen ikä oli epigeneettisen kellon mukaan "nuorempi", mutta tutkijat havaitsivat nopeampaa biologista vanhenemista niillä, jotka söivät suurempia määriä lisättyä sokeria sisältäviä elintarvikkeita. 

Terveellinen ruokavalio näyttää hidastavan elimistön biologista "kelloa", kun taas sokerin käyttö vaikuttaa päinvastoin. 

Tutkimukseen osallistuneet naiset söivät päivittäin 2,7316,5 grammaa lisättyä sokeria.

Vaikuttaa siltä, että sekä runsaasti ravintoaineita sisältävällä että vähän lisättyä sokeria sisältävällä ruokavaliolla on merkitystä, sanoo Barbara Laraia, tutkimuksen teossa mukana ollut Kalifornian yliopiston Berkeleyn kansanterveystieteen professori The Guardianille.

Dorothy Chiu, Kalifornian yliopistossa San Franciscossa työskentelevä tutkijatohtori, oli mukana tutkimuksen teossa. Hän sanoi odottavansa samanlaisia vaikutuksia miehillä.

Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia sen arvioimiseksi, miten näiden ruokavalioiden noudattaminen saattaa vaikuttaa epigeneettiseen vanhenemiseen pitkällä aikavälillä, kirjoittajat kirjoittavat artikkelissaan.

Katso myös video: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
Suomalaiset syövät keskimäärin reippaasti enemmän sokeria, kuin Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee.

Lue myös:

    Uusimmat