Laihduttaminen onnistuu yhtä hyvin ja samassa ajassa riippumatta siitä, vähentääkö ruokavaliossa rasvan vai hiilihydraattien määrää. Tuoreen tutkimuksen perusteella dieettien tehokkuus ei todennäköisesti riipu myöskään laihduttajien perimästä.
Tutkimuksessa 600 tervettä mutta lihavaa miestä ja naista satunnaistettiin vuodeksi joko vähähiilihydraattiselle tai vähärasvaiselle dieetille.
Kaikkia osallistujia neuvottiin myös pitämään ruokavalionsa terveellisenä eli syömään mahdollisimman paljon kasviksia ja valmistamaan ruokansa itse sekä välttämään valmisruokia, lisättyjä sokereita, transrasvoja ja teollisesti prosessoituja viljatuotteita.
Vuoden seurannan aikana dieetit osoittautuivat yhtä hyviksi, sillä osallistujat laihtuivat keskimäärin viisi–kuusi kiloa riippumatta siitä, kumpaan dieettiryhmään heidät oli satunnaistettu.
Myöskään geenitesteissä havaitut rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan vaikuttavat geenimuodot tai ennen seurantaa tehdyt insuliinitestien tulokset eivät selittäneet havaintoja.
Laihtuminen suurimmillaan puolen vuoden kohdalla
Vaikka dieettiryhmät eivät juurikaan eronneet toisistaan, ryhmien sisällä oli suuria eroja laihtumistuloksissa. Parhaimmillaan samalla ruokavaliolla osa sai karisti painostaan 30 kiloa, kun toisten paino kasvoi kymmenellä kilolla.
Aiemmissa tutkimuksissa samaa suuruusluokkaa olevia laihtumistuloksia on saatu hyvin monenlaisilla dieeteillä, mutta ongelmana on, ettei dieettejä usein noudateta.
Laihtuminen on tutkimusten perusteella suurimmillaan noin puolen vuoden kohdalla, mutta sen jälkeen dieeteistä aletaan lipsua ja kilot pikkuhiljaa kertyvät takaisin.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?
Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.