Tutkimus: Näin lieväkin aivovamma vaikuttaa dementiariskiin

0:57img
KATSO MYÖS: Tiesitkö? Lievästä aivovammasta käytetään arkikielessä usein nimeä "aivotärähdys*.
Julkaistu 19.05.2022 16:31

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Lievätkin aivovammat suurentavat tutkimuksen mukaan dementiariskiä.

Vakavat pää- ja aivovammat on yhdistetty dementiariskiin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella riski suurenee, vaikka vamma olisi lievä eikä olisi johtanut tajuttomuuteen.

Tulokset perustuvat 1 700:n keskimäärin 89-vuotiaana menehtyneen potilaan ruumiinavaustietoihin, ja niiden perusteella tajuttomuuteen johtavan päävamman kokeneiden aivoissa on selvästi enemmän amyloidikertymiä kuin samanikäisillä, joilla ei ollut aivovammoja. Amyloidikertymät ovat keskeisiä Alzheimerin taudin syntymekanismissa. Lisäksi heillä oli enemmän merkkejä selvistä aivoinfarkteista ja lievemmistä mikroinfarkteista.

Lue myös: Tyypillisimmät syyt aivovammoihin: "Joskus pienikin isku riittää"

Aivovammat maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma

Myös lievät aivovammat, jotka eivät olleet johtaneet tajuttomuuteen, liittyivät suurempaan mikroinfarktien määrään. Verrattuna samanikäisiin, joilla ei ollut aivovammoja, lievän aivovamman kokeneiden aivoissa oli myös enemmän Lewyn kappaleita, jotka liittyvät tiettyihin dementioihin. Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyyseissa huomioitiin osallistujien sydänriskitekijät ja mahdolliset sydän- ja verisuonitaudit.

Aivovammat ovat maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma ja WHO:n mukaan niiden aiheuttamat kuolemat ja pitkäaikaissairaudet tulevat todennäköisesti yleistymään seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Myös aivotärähdykset on yhdistetty dementiariskiin aiemmissa tutkimuksissa. Aivotärähdykset ovat aivovammoja, vaikkakin usein lieviä sellaisia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Lue myös: Löitkö pääsi? Älä ikinä sivuuta hälytysmerkkejä

Millaisia oireita aivovamma voi aiheuttaa?

1:10img

Uutisaamussa keskusteltiin aivovamman aiheuttamista oireista.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Muistisairaudet