Nämä seikat voivat kertoa siitä, että ruokavaliosi on liian rajoittava: "Yleisesti ottaen ei ole hyvä idea..."

0:35imgVideo: Mitä on intuitiivinen syöminen?
Julkaistu 20.01.2022 07:12
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Ravitsemusterapeutti kertoo, millaiset seikat saattavat kertoa siitä, että voisi olla hyvä hieman höllentää dieettiä.

Tietyt seikat voivat kertoa siitä, että noudattamasi ruokavalio on liian tiukka. Ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta luettelee niistä muutamia.

Lue myös: Fitness-tähti Pernilla Böckermanille keho on työväline – "Hyvin kurinalainen elämäntapa silloin, kun ollaan dieetillä"

1) Ruokavalio rajoittaa normaalia elämääsi tuntuvasti

Dieetti voi olla liian rajaava, jos se rajoittaa normaalia elämää. Jotain on pielessä, jos joudut miettimään, mitä voit syödä kavereiden kanssa ravintolassa tai jos työpaikkaruokalassa ei tunnu olevan mitään dieettiisi sopivaa. 

Hyvä elämäntapamuutos on sellainen, jonka pystyt sovittamaan omaan elämääsi mahdollisimman vähällä vaivalla. Siihen kuuluu myös herkuttelu silloin tällöin.

– Munkki vappuna tai kakku äitienpäivänä tai vähän suklaata jouluna ja siinä välissä muutamat synttärikakut eivät ole terveyden kannalta kovin ongelmallisia asioita, Englund muistuttaa.

2) Sinulla on koko ajan nälkä

Dieetti on liian rajaava, jos sinulla on koko ajan nälkä ja jatkuvasti tekisi mieli syödä jotakin. Alati mielessä olevien mielitekojen lisäksi sinua kenties paleleekin. Nämä seikat ovat yleensä viesti siitä, että pitäisi syödä enemmän.

– Nälän tunne on merkki siitä, että keho kaipaa energiaa ja silloin on ihan ok syödä, Englund muistuttaa.

Lue myös: Kariitalla todettiin hengenvaarallinen maitoallergia – joutuu silti juomaan joka aamu maitoa

3) Mietit ruokaa koko ajan

Dieetti voi olla jollain tapaa liian rajaava, jos mietit koko ajan ruokaa ja syömistä. Mielessäsi saattaa pyöriä jatkuvasti seuraavanlaisia kysymyksiä: Mitä saan tai en saa syödä? Milloin saan seuraavan kerran syödä? Voinko nyt syödä tämän vai en?

Jatkuvat ruokailupohdinnat voivat kertoa siitäkin, että ruoka- tai kehosuhteessasi on jonkinlaisia haasteita. Tällöin voi olla tarpeen miettiä, miten voisit muuttaa suhdettasi ruokaan ja kenties omaan kehoosi sallivampaan ja joustavampaan suuntaan.

– Syöminen ei saisi viedä liikaa henkistä energiaa.

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

4) Ruokavalio rajaa pois ruoka-aineryhmiä

Jos dieetti rajaa kokonaan pois jotain tiettyjä ruoka-aineryhmiä, kannattaa olla varuillaan. Se ei yleensä ole hyvä merkki.

– Tietyissä tilanteissa ravintoaineiden saantia voidaan korvata toisilla ruoka-aineilla, kuten vaikka kasvisruokavaliossa lihatuotteita palkokasveilla ja viljatuotteilla tai maitotuotteita vastaavilla, vitamiineilla täydennetyillä kasvituotteilla. Mutta yleisesti ottaen ei ole hyvä idea rajata ruokavaliosta mitään ruokaryhmiä kokonaan pois, koska silloin jää tärkeitä ravintoaineita saamatta.

Englund muistuttaa, että kaikilla ruokaryhmillä on paikkansa ruokavaliossa. Jos jätetään viljatuotteita pois, saamatta jää kuituja, myös rautaa, foolihappoa, sinkkiä, magnesiumia ja B-vitamiineja. Rasvojen pois jättämisestä seuraa välttämättömien rasvahappojen, sekä E-vitamiinin, saannin väheneminen..

Jos ruokaryhmiä ryhtyy korvaamaan toisilla, kannattaa se tehdä ajatuksen kanssa. Pelkkä purkkivitamiinien napsiminen ei välttämättä ole paras ratkaisu.

– Kasvisruokavalion yhteydessä tämä vitamiinivalmiste voi olla tarpeen, mutta muuten purkista ei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Antioksidantteja, flavonoideja ja kuituja voi jäädä saamatta. Ravintoaineita voi myös jäädä saamatta siinä suhteessa kuin niitä tarvitsisi.

Englund varoittaa, että vitamiinivalmiste voi luoda tietynlaisen harhan tunteen: nyt kun otan tämän vitamiinivalmisteen, ei ole niin väliä, mitä syön.

ystävät laittavat ruokaa kotonaIllallishetki kaverien kanssa voi tuntua vaikealta, jos ruokavalio on liian rajoittava.Copyright (c) 2017 SeventyFour/Shutterstock. No use without permission.

Pikadieetti voi pahimmillaan johtaa painonnousuun

Jotkut pikadieetit voivat olla hyvin tiukkoja ja niissä saatetaan esimerkiksi syödä vain jonkun tietyn listan mukaisia ruokia.

Tällaisilla ruokavaliokuureilla voi olla varsin epätoivottuja seurauksia. Englund kertoo tutkimusnäytön osoittaneen, että tiukkojen dieettimäisten, muutamia viikkoja kestävien ruokavaliomuutosten seurauksena paino voi jopa nousta.

– Kehon tietyt mekanismit yrittävät huolehtia siitä, että emme kuole nälkään, jos lopetamme syömisen kokonaan. Tiukalla dieetillä kehossa voi kehittyä energiavaje ja jossain vaiheessa kroppa alkaa vaatia ruokaa, Englund kertoo.

Kehon nälkämekanismien aktivoituessa voi tulla vastustamaton halu syödä. Sen vuoksi tiukoilla dieeteillä voi olla todella vaikea saada paino pysyvästi laskemaan. 

– Dieetin loputtua ruokavalio voi helposti alkaa lipsua takaisin vanhoihin tottumuksiin. Ylilyöntejäkin voi tällöin herkästi tulla, mikä voi saada painon nousemaan.

Dieettimäisissä kuurimuutoksissa toinen uhka voi olla henkinen väsähdys, kun ruokavalion tiukkaa vahtaamista ei jaksa jatkaa arjen hässäkän keskellä. Uusien tapojen omaksuminen kestää kauan ja voi olla henkisesti väsyttävää, jos uudet tavat tuntuvat hieman liian työläiltä. 

Lue myös: Abby pakkasi 11-vuotiaalle lapselleen "ketoeväät" – mielipiteet jakautuivat somessa: "Ei pahalla, mutta..."

Ruokavalioon laatuun kannattaisi kiinnittää huomiota

Englund ei täysin tyrmää suurempia ruokavaliomuutoksia ja sitä, etteikö paino joskus voisi laskea nopeamminkin ja kilot myös pysyä sen jälkeen karistettuina. Joskus nopeampikin tahti voi toimia. Tärkeää on, että tehdyt muutokset olisivat sellaisia, että niitä jaksaa jatkaa pitkään, vuosia. Silloin ne eivät yleensä ole liian rajuja tai hankalia arjessa.

Pikadieettien sijaan parempi vaihtoehto olisi kuitenkin ruokavalion laadullinen hiominen, esimerkiksi vaalean leivän korvaaminen ruisleivällä ja kotimatkalla nälkään ahmaistun suklaapatukan sijaan vaikkapa ravitsevampi jogurtti. 

Videolla: Näin paljon välipaloissa on piilosokeria!

3:26img

Lue myös: 10 syytä, miksi painojen nostelu on hyväksi – eikä kyse ole vain lihasmassan kasvattamisesta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavalio